Eens in de zoveel tijd komt iemand van de familie Dicke op het idee om een reünie te organiseren. Elkaar alleen tijdens begrafenissen tegenkomen is ook zoiets. Meestal ligt er wel een specifieke reden aan zo’n reünie ten grondslag. De promotie van iemand, de viering van een aantal verjaardagen tegelijk, het openen van een tentoonstelling.

Afgelopen zaterdag had Han Dicke een reünie georganiseerd. Insteek was de opening van een expositie van een ruime selectie van werken van Otto Dicke en enkele werken van Ties Dicke. Het was te doen in Galerie Wind, Prins Hendrikkade – Noordereiland – Rotterdam. Gratis parkeren. Wat een genot, zomaar middenin de stad.

Enkele werken van Otto Dicke:
Paar werken van Ties Dicke:
Aan de wanden en op (bijzet)tafeltjes waren werken van Otto Dicke en Ties Dicke te bewonderen. Doorheen de ruimte stonden echter ook stoelen die door Han Dicke ontworpen zijn.
Voor een optimale belichting van de tentoongestelde werken in Galerij Wind, heeft Henk Dicke speciale (nou ja, speciaal, ze zien er redelijk gewoon uit, maar door de opstelling kan er net iets extra’s) lampen ontworpen:
Aan één kant van een tafel die wat achteraf stond, was Machteld Dicke zo slim om haar creaties uit te stallen.
Je kon dingen kopen. Partner liet de broche met het spiegelei niet liggen:
Er heerste een gezellige ongedwongen sfeer. Er werd goed gezorgd voor een natje en een droogje. Tussen de bedrijven door vertelde iemand over zijn (kunst)passie. Zo hield Marcel Dicke een praatje over het insect als inspiratiebron voor kunstenaars. Marcel heeft altijd iets met insecten gehad. Hij promoot ook het eten ervan. Sinds de jaren negentig houdt hij ook nauwgezet bij wat hij aan insecten tegenkomt op de schilderijen die hij in musea bekijkt. Hij verwachtte heel weinig tegen te komen, omdat ‘het insect in de kunst’ eigenlijk nooit een item was. Hij kwam bedrogen uit. Veel insecten. Jan Fabre heeft veel met kevers gedaan. Ook kom je insecten in muziekclips tegen.
Amie Dicke vertelde over haar weglaat- en toevoegkunst. Je kunt van een foto het gezicht wegkrassen bijvoorbeeld. Dat is misschien oneerbiedig, maar daarna kan het de fantasie prikkelen om iets anders toe te voegen.
Tenslotte gaf Freek Dicke acte de présence op de gitaar. Harry Sacksioni en Michael Chapman onder andere.
En wij? Nee, wij zijn niet zo kunstzinnig. Wij hebben genoten van alle kunst om ons heen. Wij hebben geconsumeerd.
Een kunstenaar heeft publiek nodig :-))