De basisschool waar kleindochter op zit, had een Vijfhoevendag georganiseerd, dat wil zeggen, enkele leerkrachten hebben Circus Tadaa uitgenodigd om een circus workshop te geven voor alle leerlingen. De naam Vijfhoevendag verwijst naar de naam van de school: BS De Vijfhoeven. Om zo’n dag enigszins gladjes te laten verlopen, werden ouders, opa’s en oma’s gevraagd mee te werken als begeleider.

Wat was de bedoeling?
De 210 leerlingen werden verdeeld over een rode groep (de onderbouw) en een gele groep (de bovenbouw). Elke groep werd weer verdeeld in een aantal subgroepen. Voor zowel de gele als de rode groep werd een act-parcours uitgestippeld. De subgroepjes mochten elke act uitproberen. Ballopen (op een grote houten bal je evenwicht zien te bewaren, en een eindje rollen), diabolo, equilibre (een stok laten balanceren op je hand, je kin, je voorhoofd, enzovoorts), koorddansen, fietsen (eenwielers, hele kleine fietsjes), trapeze, ladders (in twee losstaande ladders klimmen, plus variaties), jongleren, acrobatiek, goochelen.
De begeleiders werden verdeeld in technische begeleiding (de acts laten proeven) en groepsbegeleiding (een vaste subgroep onder je hoede nemen en van act naar act nemen, en de kinderen schminken).
Nadat de leerlingen geproefd hadden van elke circusmogelijkheid, mochten ze hun favoriete mogelijkheid kenbaar maken, waarna ze met gelijkgestemden een act moesten instuderen. Aan het eind van de dag werd een wervelende show opgevoerd, volledig door de leerlingen, hier en daar bijgestaan door de technische begeleiders. Er mogen natuurlijk geen ongelukken gebeuren. Mensen van Circus Tadaa zorgden voor de coördinatie, hielp iedereen op weg met creatieve ideeën, en lieten zien hoe je het beste een bepaald kunstje kunt uitvoeren.

Het was vermoeiend, maar iedereen heeft een geweldige dag gehad.