Omdat ik in de doelgroep val van mensen tussen de 55 en 75 jaar kreeg ik een aantal weken geleden een brief in de bus met betrekking tot het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Je kon ervoor kiezen niet aan het onderzoek mee te doen, maar dan moest je wel een formulier terugsturen waarin je motiveerde waarom niet.

Ik besloot mee te doen. Ook dan moest je een formulier invullen en opsturen. Een week later kwam een envelop aan met een soort pipetstaaf waarmee je op vier verschillende plaatsen in je poep moest prikken. De staaf in een koker doen, en in de speciaal daarvoor geprepareerde envelop terugsturen naar de onderzoekers. Het onderzoek is erop gericht om te kijken of er bloed in de ontlasting aanwezig is.

Jawel, er was bij mij bloed in de ontlasting geconstateerd. Er kwam een vervolgtraject. Eerst een intakegesprek. Of er kanker in de familie voorkomt, hoe mijn leefpatroon is, en mijn ziektegeschiedenis. Of ik verwachtte dat er bloed in de ontlasting voorkwam? Nou, ik keek er niet vreemd van op: ik slik al enige tijd bloedverdunners. Er hoeft maar dit te gebeuren, of er komt bloed mee.

Vorige week kreeg ik dan de coloscopie. Via een slangetje vanuit je anus worden je darmen geïnspecteerd. Worden er poliepen gevonden, dan worden die meteen verwijderd. Ik heb van dit al totaal niets mee gekregen: ik kreeg een roesje, maar die sloeg zo aan dat ik volkomen van de wereld was.

Gisteren kreeg ik de uitslag. Er waren drie goedaardige poliepen weggesneden. Twee werden daadwerkelijk verwijderd, maar de derde was opeens foetsie. Die zal inmiddels wel uitgepoept zijn. In de brief van de specialist aan de huisarts wordt melding gemaakt van: tabulair adenoom met laaggradige dysplasie. Het komt erop neer dat de poliepen na verloop van tijd opnieuw kunnen ontstaan. Een punt van aandacht waren een drietal kleine divertikels bij de uitgang van de dikke darm. Die moeten niet gaan ontsteken, maar de arts achtte de kans daarop verwaarloosbaar.

Over vijf jaar mag ik weer hetzelfde onderzoek ondergaan.