Eigenlijk was ik er nooit zo weg van, van de Fiat Stilo. Aan de hoge kant met de wegenbelasting, rijdt niet zuinig, en heeft vanaf het begin gekraakt. Maar ja, toen we destijds onze Kia Rio moesten vervangen, hadden we een lijstje waaraan een andere auto moest voldoen: groot genoeg om een rolstoel en eventueel een scootmobiel mee te nemen. En binnen ons budget. Dat is gelukt. Het moet gezegd: de Fiat was een geweldige verhuiswagen. En een heerlijke auto voor de lange afstanden.
Echter, van lieverlee moest dit vervangen worden, moest iets anders gerepareerd worden, en moest aan nog meer dingen gesleuteld worden.
Het starten geen steeds moeizamer. Toch maar weer eens naar de garage. Een andere dan welke de auto in onderhoud was. Een frisse blik kon wel eens helpen. Nou, dat deed het ook: we kregen een telefoontje, dat er zoveel gevonden was dat gerepareerd dan wel vervangen moest worden, dat het geen zin had om dat allemaal uit te voeren. ‘Uw auto is rijp voor de sloop.’

Van de weeromstuit durfden we nauwelijks meer met de auto te rijden. En terecht, bleek een tijdje later: de remleiding lekte. Het rempedaal kon je tot de grond intrappen. Dat werd letterlijk de sloop…
Tijd voor een andere auto.Op korte termijn. Ons budget was de som van vakantiegeld en belastingteruggave. Nou, dan weet je het wel. Onze kennis die bij een garagebedrijf werkt, had een paar auto’s staan, net boven ons budget. Op internet kwamen we een autootje tegen die wel wat leek. We gingen kijken (zoon O had een vrije dag), maar tijdens het proefrondje bleek dat er totaal geen olie in de auto zat, later bleek dat er helemaal geen onderhoudsboekje was. Niks. Het was een in- en verkoop van auto’s bedrijf. Er wordt even met binnengebrachte auto’s gereden, rijdt-ie, dan gaat-ie in de verkoop. Er wordt niet onder de motorkap gekeken, er wordt niks gecontroleerd verder. Dat was het dus niet.
Zoon O was ook nog iets tegengekomen. Een beetje boven het budget, maar nog te behappen. Die werd het. Een Opel Agila. Oké, een oude lullen autootje, maar gegeven de omstandigheden een prima alternatief. APK tot en met juni 2017.