Wij wonen in een appartementencomplex op de onderste verdieping. Een aantal lagen recht boven ons zijn een paar weken geleden in een appartement harddrugs gevonden en als gevolg daarvan is het tot drugspand gebombardeerd. We werden hiervan middels een brief op het prikbord op de hoogte gesteld. Een drugspand….

In de afgelopen maanden hebben we regelmatig gruisachtige geluiden in de buurt van de WC gehoord, via de afvoerpijp op het balkon is het een paar keer voorgekomen dat er schuimachtig spul zich ophoopte op het balkon, langs de voordeur droop witte vloeistof. Wij vroegen ons wel af waar dat allemaal vandaan kwam, maar zochten niet verder. We maakten de zaak gewoon schoon. Achteraf zou dat spul best van dat drugspand boven ons kunnen komen. Er zijn dan wel harddrugs gevonden, maar misschien was er ook klein labaratoriumpje, dat op tijd ontmanteld was voordat ze ontdekt werden.

We moesten er het onze van weten.
Eerst maar eens bij het Bestuur van de Vereniging van Eigenaren te rade gaan. Die gaf toe dat ze er al eerder van wist, maar wilde er geen ruchtbaarheid aan geven (‘Dat kan toch niet in dit complex.’) Overigens kon ze geen details verstrekken.
Het appartement wordt door een woningbouwvereniging verhuurd. Die zal toch wel iets meer weten? Nou, niet echt. ‘U moet bij de Gemeente zijn. Ik heb wel een naam voor u.’
De Gemeente had zo haar eigen protocollen. De persoon in kwestie opperde om onze vraag via Centraal Meldpunt te stellen.
Dat ging beter. We kregen meteen te horen dat er in ieder geval GHB in het spel was. Zoiets is aan het aanrecht wel in elkaar te mixen. De contactpersoon is bij ons thuis geweest, heeft de ins en outs in zich opgenomen, en is aan het werk gegaan. We hebben namelijk ook contact gehad met onze verzekering: als het goedje waaraan wij met onze blote handen gezeten hebben achteraf tot medische klachten leidt, moet men wel weten wat voor goedje het was. En had het goedje dat bij ons op het balkon schuimde, en dat langs de voordeur droop, inderdaad met spullen uit het drugspand te maken?
Inmiddels heeft de contactpersoon opgebeld om te zeggen dat wat we nu nog kunnen laten zien (de rest was al schoongemaakt, onwetend als we waren) te weinig is om te bepalen wat voor goedje het is.

Wordt vervolgd.