Van tijd tot proberen we iets via Marktplaats te verkopen, en soms lukt dat nog ook. De laatste tijd doet het ‘betaalverzoek’ en ‘gelijk oversteken’ zijn intrede. Het idee erachter snap ik wel: het is ter bescherming van de koper. Het is al te vaak voorgekomen dat de koper zijn/haar product betaald heeft, maar dat de verkoper niet over de brug komt met het artikel. Bij het ‘betaalverzoek’ en ‘gelijk oversteken’ stort de koper het overeen gekomen bedrag op een tussenrekening van de Marktplaats, met een kleine opslag. Tegelijk stuurt de verkoper het pakket op. Met een Track en Trace code. Op het moment dat de koper het pakket ontvangen heeft, wordt het bedrag aan de koper doorgestort door Marktplaats. Maar dan moet de koper wel even doorgeven dat het pakket ontvangen is. Vaak wordt dat vergeten. Na 7 dagen gaat de Marktplaats zelf controleren via de Track en Trace code of de koper zijn/haar product ontvangen heeft. Is dat volgens die code zo, dan krijgt de verkoper het geld. Zo hebben wij via deze methode een paar keer meer dan een week moeten wachten op ons geld.

Pas geleden was wel merkwaardig: volgens de Track en Trace code was het artikel afgeleverd op een PostNL afhaalpunt, en daadwerkelijk afgehaald. De persoon naar wie ik het artikel moest sturen had op de code aangegeven dat ze het pakket zou afhalen bij het afhaalpunt. Toen ze daar aankwam, was het product afgegeven aan iemand anders. Ik snap dat niet: je krijgt toch een reçu als je iets moet afhalen, en je moet je toch legitimeren? Ik vind het maar vreemd.

Ze heeft een klacht ingediend bij PostNL, maar die verwijst haar naar de verkoper. Wij hebben een klacht ingediend bij PostNL, maar wij worden bedankt voor het indienen van de klacht, verder kan PostNL er niks mee. (Ze had er iets mee gekund, als bij het product een extra verzekering was afgesloten.) Mij lijkt dat je het personeel van het afhaalpunt in ieder geval stevig onder handen kunt nemen bijvoorbeeld. Terug bij af dus.

Hoe het verder afloopt weet ik niet. Wij kregen uiteindelijk wel het geld van Marktplaats op onze rekening gestort.