Goede wijn behoeft geen krans….
Maar hoe zit het met de flessen? We zitten echt in het kanteltijdperk, dwz waar de wijn aanvankelijk in flessen gedaan werd, met een kurk als afsluiting, zo wordt tegenwoordig de wijn meer en meer in flessen gebotteld die de schroefdop als afsluitmiddel hebben. In het begin hoorde je nog wel: wijn uit een fles met een schroefdop, die wijn kàn toch niet lekker zijn…? Daar wordt op terug gekomen. Een schroefdop is makkelijk, en blijkt weinig tot geen smaakverlies te geven.
Aan de andere kant: wat is er nou romantischer dan een ober aan je tafel die met een elegant gebaar de kurk uit de fles zwiert? Ons lukt dat nooit, want halverwege is de kurk al in honderd stukjes verpulverd met als gevolg dat de fles vol kurkresten zit….
Maar toch: de smaak van de wijn onder een schroefdop is meestal ‘klinischer’ dan de wijn die onder een kurk gelegen heeft. Je kunt het vergelijken met barbecuen: vlees dat geschroeid heeft op houtskool, heeft zo’n typische barbecuesmaak. Je hebt van die electrische barbecues….niks mis mee, maar de smaak van het vlees heeft niet dat beetje extra.
Voors en tegens, wel of geen schroefdop…..La Tulipe wil ook overgaan tot bottelen in flessen met een schroefdop. Voordat ze definitief die stap zet, vraagt ze middels een enquête de mening van het publiek, tenslotte zijn dat de afnemers….
Als je de enquête (Schroefdop top? Of schroefdop donderop?) ingevuld hebt en opgestuurd, maak je kans op jouw gewicht in wijn…of het boek Slurp! van Ilja Gort.
Je hebt nog 13 dagen de tijd….(vandaag 28 april 2010)
Laurent, echte ouderwetse kurken kom ik eigenlijk nauwelijks meer tegen. Ja, bij flessen met een ouder jaartal. Er gaan wel stemmen op om meer kurkeikenbomen te gaan planten…En dat plastic, ja, dat gaat soms heel ver. In plastic verpakte komkommers bijvoorbeeld….
Ik vind een krrk wel leuker, en dan ook een echte, niet zo’n rubberen. Maar mijn ondanks ontdekte favoriete wijn heeft wel zo’n rubbern kurk, dus koop ik die toch maar.
De La Tulipe van dit jaar is en beetje flauw, vind ik.
Ketchup koop ik ook in een glazen fles, niet zo’n plastic knijpding. Ik ben tegen de verplasticking van het leven!
Bertie, ik ben zelf ook meer een bierdrinker. In het seizoen vooral bokbier. Geen witbier. Bavaria is hoofdpijnbier, dus dat bier vermijd ik liefst. Onder de Belgische bieren zitten ook lekkere bieren.
Marlou, de milieudiscussie is er ook inderdaad: schroefdop vs kurk….
Ha die Gerrit!
Nou… dat laat ik mij geen twee keer zeggen!
Ik ga straks, als ik klaar ben met mijn werk de enquête invullen.
Want ik ben gek op wijn.
Doordeweeks drink ik bijna niet, maar als ik bij Henry kom, dan staat de wijn al klaar!
We weten allemaal, dat het niet best gaat met de kurkeiken, dus de namaak kurken vind ik al uitstekend.
De schroefdop vind ik voor tussendoor OK.
Maar net wat je zegt:”Als er iets gevierd moet worden, dan moet er GEPLOPT!! worden.”
Heb een mooie dag, Gerrit enne….. proost!
groet van Marlou
.
Ik proef geen verschil en de enquete is flauwekul.Zullen we dan maar een biertje nemen?
Casa: ja, dan heb je iets meer wijn dan ik, een fles of 4 schat ik….
Kurk is eigenlijk gewoon ouderwets, binnenkort allemaal schroefdoppen. Je ziet ze ook al op de duurdere flessen. Heb de enquete ingevuld. 104 kilo wijn is nooit weg!