De oma van de vriend van zoon R wilde wat afval in haar tuin verbranden. Ze stak dat aan met spiritus, veegde wat aan haar handen zat aan haar broek, maar die vatte vlam. Ze kon nog net zelf de brandweer bellen. In het brandwondencentrum in Nantes werd ze enige tijd in coma gehouden. Toen ze bij kwam, bleek dat haar been afgezet moest worden, en was ze fysiek en mentaal ook ver weg. Ze wilde geen gevecht meer leveren. Ze overleed.

Begin oktober was de begrafenis. Omdat we door de afgelopen jaren heen regelmatig een goed contact hebben gehad met oma, besloten we om naar de begrafenis te gaan. Ik had de contactmogelijkheden nog van de persoon van wie we het vakantiehuisje huurden tijdens onze twee weken in juli. Hetzelfde huisje was de eerste week van oktober nog vrij.

Het was een mooie stijlvolle begrafenisplechtigheid.

We troffen er mooi weer op. Per toeval kwam ik erachter dat ons huisje aan een wandelroute ligt die de Chemin des Paintres wordt genoemd, een kunstroute waarbij Paul Gauguin de sleutelfiguur is. De route herbergt 19 schilderijtjes over een lengte van ongeveer 5 kilometer. Langs de route achter ons appartement zag ik er drie.