Goede wijn behoeft geen krans….

Maar hoe zit het met de flessen? We zitten echt in het kanteltijdperk, dwz waar de wijn aanvankelijk in flessen gedaan werd, met een kurk als afsluiting, zo wordt tegenwoordig de wijn meer en meer in flessen gebotteld die de schroefdop als afsluitmiddel hebben. In het begin hoorde je nog wel: wijn uit een fles met een schroefdop, die wijn kàn toch niet lekker zijn…? Daar wordt op terug gekomen. Een schroefdop is makkelijk, en blijkt weinig tot geen smaakverlies te geven.

Aan de andere kant: wat is er nou romantischer dan een ober aan je tafel die met een elegant gebaar de kurk uit de fles zwiert? Ons lukt dat nooit, want halverwege is de kurk al in honderd stukjes verpulverd met als gevolg dat de fles vol kurkresten zit….

Maar toch: de smaak van de wijn onder een schroefdop is meestal ‘klinischer’ dan de wijn die onder een kurk gelegen heeft. Je kunt het vergelijken met barbecuen: vlees dat geschroeid heeft op houtskool, heeft zo’n typische barbecuesmaak. Je hebt van die electrische barbecues….niks mis mee, maar de smaak van het vlees heeft niet dat beetje extra.

Voors en tegens, wel of geen schroefdop…..La Tulipe wil ook overgaan tot bottelen in flessen met een schroefdop. Voordat ze definitief die stap zet, vraagt ze middels een enquête de mening van het publiek, tenslotte zijn dat de afnemers….

Als je de enquête (Schroefdop top? Of schroefdop donderop?) ingevuld hebt en opgestuurd, maak je kans op jouw gewicht in wijn…of het boek Slurp! van Ilja Gort.
Je hebt nog 13 dagen de tijd….(vandaag 28 april 2010)