De horeca bevindt zich de laatste tijd in redelijk zwaar weer. Persoonlijk denk ik: dat heb je voor een gedeelte aan jezelf te wijten, want de prijzen liegen er vaak niet om. Aan de andere kant heeft De Rekenkamer laten zien dat veel kroegbazen aan wurgcontracten vastzitten met hun bierleverancier.
Horeca is ook eten. Als je in centra loopt, merk je dat er op dat gebied een moordende concurrentie is. Menuutjes worden vaak tegen bodemprijzen aangeboden. Als je een restaurant hebt net buiten het centrum, daar waar de loop niet naartoe is, dan moet je iets speciaals in huis hebben om mensen te lokken.
Restaurant Aan Tafel heeft op het gebied van reclame iets gevonden om mensen te triggeren. Op 75 plaatsen in Tilburg zijn kleine tafeltjes geplaatst, waarop een placemat, een glas, bestek en een kaarsje. Met je smartphone kun je een QR-code, die op de placemat staat, scannen, waarna je op de website van het restaurant komt.
Ze zien er best grappig uit, die tafeltjes. Ik kwam er onderweg ook één tegen:
Bertie en Ximaar, ik blijf me ook verzetten tegen het feit dat ik bepaalde prijzen in de horeca maar normaal moet vinden. Ik drink wel regelmatig ijsthee. Iets dat we thuis bijna nooit hebben, en als we het hebben, een heel andere smaak heeft dan wat je in de horeca krijgt. Dan heb ik wat minder wroeging van de prijs.En inderdaad, lien, in veel horecagelegenheden wordt hard gewerkt. Het hoofd boven water houden. Ook denk ik dat heel dat rookbeleid van de regering er geen goed aan gedaan heeft. Maar dat is een andere discussie.
Met alle respect voor de hardwerkende uitbaters, maar de prijzen zijn belachelijk.
Soms word ik nijdig om totaal nutteloze dingen zoals dit:
Bij praktisch elke overname van een lunchroom maakt de nieuwe eigenaar veel kosten om de inrichting te veranderen terwijl de klant daar niet op zit te wachten. Vervolgens worden de kosten verhaald op de klant, nòg kleinere kopjes, twee euro voor een bak heet water met een theezakje.
Duitsland is niet helemaal te vergelijken met Nederland, als je ziet hoe bedroevend laag de lonen voor ongeschoolden daar zijn, snap je niet dat personeel zich nog zo vriendelijk opstelt.
Leuk idee en ik hoop dat het helpt. Het gaat inderdaad met veel horecabedrijven slecht, mensen die hun omzet zien teruglopen tot 1/6 van vorig jaar om deze tijd. En de lasten worden zwaarder. Ik weet hoe hard ze werken, hoe diep ze zitten en hoop met ze op betere tijden.
De rekenkamer is best aardig, maar wel een erg simplistisch aftreksel van de Keuringsdienst van Waarde. Dwz in geval van de horeca zou best gekeken mogen worden naar Duitsland, waar echt alles op dat gebied stukken goedkoper is. Chinees bufet kost daar 6,90 tussen de middag en 9,90 avonds en bevat ook voor- en nagerechten. Dat gaat je in NL minimaal 30 euro kosten.
De truc zit in de omzet. In Nederland krijg steeds minder voor steeds meer geld. Klanten komen daardoor minder vaak en nemen ook nog eens minder. Dat terwijl de werkelijke kosten in de mensuren zit en niet in het voedsel of de drank. Geef gewoon volle volwassen kopjes koffie voor hetzelfde geld en klanten komen weer terug en het personeel zit niet uit de neus te eten.