De horeca bevindt zich de laatste tijd in redelijk zwaar weer. Persoonlijk denk ik: dat heb je voor een gedeelte aan jezelf te wijten, want de prijzen liegen er vaak niet om. Aan de andere kant heeft De Rekenkamer laten zien dat veel kroegbazen aan wurgcontracten vastzitten met hun bierleverancier.

Horeca is ook eten. Als je in centra loopt, merk je dat er op dat gebied een moordende concurrentie is. Menuutjes worden vaak tegen bodemprijzen aangeboden. Als je een restaurant hebt net buiten het centrum, daar waar de loop niet naartoe is, dan moet je iets speciaals in huis hebben om mensen te lokken.

Restaurant Aan Tafel heeft op het gebied van reclame iets gevonden om mensen te triggeren. Op 75 plaatsen in Tilburg zijn kleine tafeltjes geplaatst, waarop een placemat, een glas, bestek en een kaarsje. Met je smartphone kun je een QR-code, die op de placemat staat, scannen, waarna je op de website van het restaurant komt.

Ze zien er best grappig uit, die tafeltjes. Ik kwam er onderweg ook één tegen: