De thuishaven van Schalke04. Er wordt zelfs een ‘Schalke-tour’ door de VVV aangeboden. Het is een levendig stadje, Gelsenkirchen. We hadden echter geen tijd voor een grondige verkening.

Aan de rand van het Nordsternpark, waar Runrig zijn optreden in het Amphitheater had, hebben we wel Der Deutschland-Express bezocht. Een zeer uitgebreid spoorlijnnetwerk van modeltreinen van Märklin. In grootte de derde van de wereld. Veel karakteristieke situaties uit verleden en heden van Duitsland zijn minutieus nagebouwd. Doorheen allerlei landschappen rijden de treintjes. Een lust voor het oog. Je kunt veel keren rondlopen, en telkens valt je oog op iets anders. Een kijkje achter de schermen leerde dat de bezoeker slechts één derde van het netwerk ziet. Vergelijk het met een ijsberg. Een aantal computers zorgt ervoor dat de treinen niet in elkaars vaarwater komen. Als je ziet wat voor soort computers de zaak draaiende houden, dan heb je het gevoel dat er ieder moment een crash kan komen.

Heel veel vrijwilligers hebben acht maanden lang hun tijd gegeven om deze tentoonstellingsruimte zo te presenteren. Het is zeer de moeite waard.