Ruim een half jaar geleden vond er een juridische strijd plaats tussen bestuurders van het eiland Texel en vogelbeschermers. Texel is een echt vogeleiland, maar heeft op gezette tijden last van (erg) veel ganzen. Een methode om de ganzenpopulatie terug te dringen, is om de eieren lek te prikken. Voor dit jaar kwam de vergunning daarvoor echter te laat. Besloten werd om dan maar een gedeelte van de ganzen te vergassen. Die vergunning werd verleend, later, na protesten van onder meer de Partij van de Dieren, weer ingetrokken, en tenslotte weer ontheven. De ganzen zorgen vooral voor veel overlast bij de landbouwers, doordat ze de gewassen opeten, en beschadigen.

Tilburg kent ook wat problemen met ganzen, maar die problemen beperken zich tot beschadiging van de oevers en tot geluidsoverlast. Die geluidsoverlast moet echter niet overtrokken worden, want de ganzen houden zich niet direct in een woonwijk op…..De oplossing die Tilburg gevonden heeft, is wel elegant: een gedeelte van de ganzen is gevangen en verhuisd naar elders, en de rest heeft een geboortebeperkend spuitje gekregen.

De plaats waar één van de ganzenpopulaties zich in Tilburg ophouden, daar kom ik op gezette tijden langs als ik oud papier van de wereldwinkel wegbreng. Ik moet er altijd even naar kijken. Het heeft wel iets:
Blog Image

Blog Image