24 december: geen mist, geen vertragingen. Wel ontzettend druk. Mensen die de vorige dag niet konden vertrekken, deden nu een nieuwe poging. Met succes. Vanuit London Stansted Airport met de trein naar London Liverpool Street Station en de bus naar Rotherhithe/Canada water, onze eindbestemming. Terwijl in Nederland iedereen zich op 1ste Kerstdag culinair uitslooft om vriend, maar vooral familie gunstig te stemmen, gebeurt datzelfde in Frankrijk en Engeland op 24 december, de dag ervoor. Wij vielen dan ook met de neus in de boter. Met de helpende hand van partner heeft R. een geweldig kerstmaal te voorschijn getoverd:
Oesters vooraf. Blog ImageGevolgd door kalkoen. Erbij werden zoete aardappelen, worteltjes, ui en knoflook uit de oven geserveerd, en spruiten. En natuurlijk de traditionele zelfgemaakte preiselbeeren. (Van de overgebleven kalkoen is later een heerlijke ragout gemaakt.)
Blog ImageAls dessert zelfgemaakte Engelse kerstpudding, geflambeerd met Brandy.
Blog ImageEerste Kerstdag is voor iedereen een dag om te relaxen (behalve dan voor de mensen die met hun kerstmaal bezig zijn). Londen maakt wat van het kerstgebeuren. Een uitgelezen gelegenheid om de sfeer te proeven.
Blog ImageDe etalages van Fortnum and Mason op Piccadilly zijn een lust voor het oog. Fortnum and Mason is een ‘store’ die in november en december veel werk maakt van kerstpakketten. Hun specialiteit zijn asseccoires rondom het eten en drinken. Je kunt er ook ’tea-en’. Voor ons waren de etalages genoeg: