Twee jaar geleden schreef zoon R. zich in voor een Master opleiding aan de Judge Business School in Cambridge. Na het tonen van de nodige diploma’s en getuigschriften, alsmede het verwoorden van zijn motivatie, werd hij toegelaten. Wonen en werken in Frankrijk zei hij vaarwel. Hij werd weer ‘student’. Vorig jaar heeft hij zijn opleiding met succes voltooid. Afgelopen weekend was de bull-uitreiking pas.

Cambridge kent vele Colleges. Daar vinden de meeste studenten hun domicilie. Je leert er socializen, netwerken en discipline. En het leert je dat er meer te koop is, naast jouw eigen studie. Studenten van allerlei richtingen komen bij elkaar. Elk College levert zo elk jaar weer vele studenten af die hun bull gehaald hebben. Zo ook het Wolfson, waar R. bivakkeerde.

Omdat de bull-uitreiking van alle studenten op één dag gepland was, en die uitreiking alleen in het Senate House plaats vond, was er een redelijk stringente tijdsplanning: om de zoveel uur was een ander cluster Colleges aan de beurt om aan hun studenten de bull uit te reiken. Alle studenten moesten natuurlijk wel in vol ornaat hun diploma in ontvangst nemen. Zo trokken ze door de stad vanaf hun College naar het Senate House:

Omdat er veel Chinezen in Cambridge studeren, en er dus ook veel Chinezen hun diploma halen, werd de gelegenheid te baat genomen om in de buurt van het Senate House aandacht te vragen voor het feit dat China het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Afgezien van de Tibetanen worden ook mensen die achter het gedachtegoed van Falun Gong staan, vervolgd, gemarteld en soms gedood….
Voorafgaand aan deze bull-uitreiking had het Wolfson College alvast een receptie georganiseerd voor de afgestudeerden en de gasten, waarna aansluitend een voortreffelijke lunch verzorgd werd.
’s Avonds, na afloop van alle plechtigheden in het Senate House, was er in het gebouw van de Judge Business School een Marokkaanse receptie. Een Marokkaans georiënteerd buffet (linzensalade, couscoussalade), hapjes die met de Tajine gemaakt waren (kip, lam met rijst). Een buikdansact, en ter afsluiting live samba.

Het was een goedgevulde, leerzame (al die protocollen en dresscodes voor de studenten hadden we nog niet eerder van zo dichtbij meegemaakt) en gezellige dag.