1. De Mall.
Hier kunnen we kort over zijn. 53% van de mensen die gestemd hebben, heeft tegen de komst van de Mall gestemd. Het aantal stemmers was 35,8% van de stemgerechtigden. Deze uitslag scheelt weer veel gesoebat naderhand: bij een ‘ja, voor de Mall’ zou de voortgang van het project door de Provinciale Staten verboden zijn geworden. Met allerlei verhitte discussies als gevolg….(want wat had het voor zin dat er überhaupt over de Mall gestemd werd?)

2. Europa.
Het had wel iets, stemmen met het rode potlood. Dat bracht je nog eens op ideeën, om met Wim Kan te spreken. Mijn partij heeft wel gewonnen, maar niet genoeg om een zetel erbij te scoren. In Tilburg was de opkomst 40%, dat is meer dan dat er voor of tegen de Mall gestemd werd. Ik denk dat veel mensen de zin van het stemmen voor of tegen de Mall niet meer zagen zitten, vanwege de uitspraak vooraf van de Provinciale Staten.
Ja, die PVV, of misschien moet ik zeggen: die Geert Wilders….Ik heb een stuk van het lijsttrekkersdebat gezien aan het eind van de avond. Nou ja, debat…..Het leek wel of ik naar een grammofoonplaat luisterde waar een kras in zat, zodat de naald steeds terugsprong: de kiezer heeft gesproken, het huidige kabinet moet zijn boeltje pakken, er moeten nieuwe verkiezingen komen. Nee, er kan nu geen sprake zijn van een cordon sanitaire. Wie wil er met mij mee regeren? Sputter, sputter, mompel, mompel….Ja, nee echt, het CDA en de PvdA hebben fors verloren, wij zijn zelfs groter geworden dan de PvdA. De kiezer ziet niets meer in jullie. Jullie moeten opstappen. Enzovoorts, enzovoorts. Geen zinnig woord. Een Femke Halsema, een Alexander Pechtold, een Agnes Kant, ze probeerden enige zinnige argumenten in de strijd te gooien, maar het is moeilijk praten tegen een kapotte grammofoonplaat. Het werd dan ook steeds meer een geschreeuw. Want ja, als het kindje geen gelijk krijgt, of zijn zin niet krijgt, dan gaat het schreeuwen en stampvoeten. Dìe Geert Wilders dus.

Wat ik jammer vond is, dat er geen debat georganiseerd was met de lijsttrekkers van de fracties zoals ze in het Europees Parlement gaan opereren. Met Dennis de Jong, Sophie in ’t Veld, Judith Sargentini, Wim van de Camp, Thijs Berman en Barry Madlener. Ferry Mingelen gaf het antwoord aan het eind van het programma, toen nog even gesuggereerd werd om het over Europa te hebben: nee, het is te laat, bovendien zapt de kijker dan weg….

3. Internet.
Het Brabants Dagblad had een paar dagen geleden een poll, waarvan de stelling luidde: een leven zonder internet is nog best mogelijk. De uitslag verraste mij enigszins, maar deed me wel deugd. 54% van de stemmers was het eens met de stelling. Er hebben 916 mensen gestemd. Pikant was wel dat gevraagd wordt per e-mail te reageren. Desondanks heeft één iemand de telefoon gepakt. Ik wilde gisteravond de uitslag van het referendum over de Mall nog weten. Die vond ik niet op internet, maar wel op teletekst….Het is waar, leven zonder internet is mogelijk, maar het word je niet makkelijk gemaakt. Zonder internet ben je vaak duurder uit: het prijskaartje om niet te gaan internetbankieren bijvoorbeeld, wordt steeds hoger. Een aantal steeds terugkerende betalingen kun je via automatische incasso regelen, maar dan houdt het toch op. Zou je eens met het vliegtuig weg willen, dan ben je aangewezen op een reisbureau. Meestal ben je dan duurder uit. Of de belastingaangifte, ook zoiets. De wereld vergaat gelukkig nog niet als er geen internet meer is. Mensen zullen zichzelf opnieuw moeten uitvinden, dat wel. (Geen mogelijkheid van e-mailen meer, dat wordt een ramp….)