Met dezelfde mensen met wie we twee jaar geleden naar Gent zijn geweest, en vorig jaar naar Leuven, zijn we nu naar Alkmaar geweest.

Als je Alkmaar zegt, zeg je in eerster instantie toch wel ‘kaasmarkt’. Op TV hebben we daar wel eens wat van gezien, maar nu hadden we de gelegenheid het geheel van dichtbij mee te maken. Heel toeristisch natuurlijk, maar toch de moeite waard. Een plein vol met kazen, kaasdragers (behorend bij verschillende vemen, hetgeen je kunt aflezen aan de kleur van de hoed, of aan de band op die hoed) en karretjes van waaruit kaas verkocht wordt. Soms laat een bruidje zich door de kaasdragers heen en weer vervoeren over het plein. Leuke herinnering voor later….

In een rij langs het water staan allerlei kraampjes. De één verkoopt zogenaamde veemhoeden, de ander vers sap, of haring, of klompjes en molentjes. De kaaskraam doet goede zaken:

Als de kaasmarkt afgelopen is, is het plein in no time weer gevuld met tafeltjes en stoeltjes. De horeca moet tenslotte gebruik maken van de toeristenhausse als gevolg van de kaasmarkt.

Jaren geleden hadden we in Tilburg een kaaswinkel waar we regelmatig kwamen om Beemsterkaas te kopen. De kaas van de Beemster heeft een bepaalde smaak die ons erg ligt. Moeilijk uit te leggen. De winkel ging over in andere handen, en de Beemsterkaas ging uit het assortiment.
Hier in Alkmaar struikel je over de Beemsterkaas. De kazen die verhandeld worden op de kaasmarkt, zijn, voor zover ik gezien heb, allemaal Beemsterkazen:

Ga je het centrum in, dan wijzen ze boven je hoofd er nog eens ten overvloede op, dat je echt in het Beemstergebied bent:

In het centrum, dat overigens zeer de moeite waard is, kom je op bijna elke hoek van de straat een kaaswinkel tegen. De prijzen van de kaas zijn dan ook niet zo hoog. Wij hebben onder andere een knoflookkaas gekocht.

’s Avonds aten we in een fondue-restaurant. Alleen maar fondues, allerlei varianten. Vis, vlees, kaas. Natuurlijk Beemsterkaas, maar ook de traditionele met emmenthaler en gruyère en kirsch. Dat kom je niet vaak tegen. De Fransman heet de tent, een heel gezellige sfeer. Niet echt goedkoop, maar heerlijk gegeten.

Volgende keer wordt er wat anders belicht van ons verblijf in Alkmaar…