In het Waaggebouw van waaruit de kaasdragers tijdens de kaasmarkt hun afgewogen hoeveelheid kazen wegdragen naar de klanten, bevindt zich ook het Kaasmuseum. Je ziet er attributen die met kaasmaken te maken hebben, er worden oude filmpjes over de geschiedenis afgedraaid, in een groot vat wordt daadwerkelijk kaas gemaakt.
Er was ook ruimte gemaakt voor een tentoonstelling van werk van George Jurriaans.
Werk, dat ons erg aansprak:

In de Grote Sint Laurenskerk konden we nog net een expositie meemaken van Marcel Warmenhoven. Hij maakt van houten afval allerlei beelden. Recyclekunst wordt het genoemd. Hij had vroeger werk tentoongesteld, en later werk. Je mocht niet fotograferen, maar deze foto (later werk) heb ik stiekem kunnen maken:

Verrassend was het Beatlesmuseum. We gingen er eigenlijk naartoe met het idee van, je bent in die tijd opgegroeid, je vindt de muziek goed, dit mag je niet missen…

De eigenaar, hij noemt zich Azing, heeft 39 boeken en artikelen over de Beatles geschreven. Sommige van die boeken schijnen nogal gezaghebbend te zijn, getuige het feit dat zelfs de leden van Beatles toendertijd uit die boeken hun informatie zochten. Als dank kreeg hij een drietal originele gouden platen. Heel veel hoezen waren te zien. Aparte persingen, originele gitaren, jasjes, van alles. Merchandising was er ook. Hij had nu een speciaal Beatlesmonopolyspel. Wereldwijd waren er daar 100.000 van uitgebracht. Hij heeft er 8 van op de kop kunnen tikken. 60 euro. We hebben het niet gekocht.

Alkmaar luidde het begin van het culturele seizoen in met de zogeheten Kunst tot de Nacht. Her en der in het centrum kon je genieten van kunstuitingen in de meest brede zin van het woord. Zo zagen we twee meisjes synchroon dansen met zand:

In het gebouw van de Kunstuitleen gaf Hans van Koolwijk acte de présence. Hij is een geluidskunstenaar. Hij noemt zich nadrukkelijk geen musicus. Hij heeft een instrument gebouwd van slangen en bamboebuizen met verschillende afmetingen, zodat elke buis een andere toon krijgt. Bambuso sonoro noemt hij zijn project. Het geluid dat hij voortbrengt heeft een hoog didgeridoo-gehalte. Knap is het wel…:

We hebben een historisch moment meegemaakt: Alkmaar kwam uit de kast. Voor het eerst. Ja nee, je moet het niet gaan vergelijken met grote broer Amsterdam, maar de aanzet is er….:

Want dat viel ons wel op: het taalgebruik dat wij om ons heen hoorden, heeft veel weg van het Amsterdams. Ik denk dat Alkmaar zich een beetje wil spiegelen aan Amsterdam. Alkmaar heeft zelfs een heuse bordeelstraat. We kwamen er toevallig achter: om een stukje af te snijden liepen we de Achterdam in….daar zaten de dames in hokjes achter glas. Aan weerskanten van de straat. Sommigen graatmager, de meesten schaars gekleed, veel leer. Op de straat zelf een gemoedelijke sfeer. Het was eind van de middag. Hoe het er ’s avonds is, weten we niet.

We hebben een paar gezellige dagen gehad.