Vanuit Alkmaar hadden we nog een sprongetje gemaakt naar Broek op Langedijk. Voor het Broekerveiling museum. Het entreegebouw was meteen al een eyecatcher:

We kregen een informatiefilmpje te zien, dat met beelden van maquettes in elkaar gezet was. Knap gedaan:

Tot 1973 werd er hier nog voor het echie geveild. Groente en fruit. Nu wordt het idee van veilen nog levend gehouden voor de toeristen. Dat wordt heel leuk gedaan. Er komt een boot langsvaren waarop de spullen staan die middels een veiling verkocht gaan worden. In de vroegere praktijk hadden de bieders van te voren al naar die spullen kunnen kijken om ze te keuren, maar in ons geval werd er gewoon een zakje aardbeien getoond, waarna de vinger op de knop moest. Er is een bovenbedrag. Dat gaat in een bepaald tempo naar beneden. Wie drukt krijgt de waar tegen de prijs die op dat moment oplicht. Zo heb ik twee preien in de wacht gesleept voor 75 cent. Zal best nog veel zijn, maar oké, ik had ook een keer gedrukt….

Naast het rollenspel van de veiling, kon je een rondvaart krijgen door het 1000 eilandengebied. Langs de gekavelde groentevelden. Een leuk weetje: als je je aardappels gerooid hebt, is het niet verstandig om er meteen iets anders op te verbouwen. Op de aardappelplantjes komt namelijk een aardappelwormpje voor, dat achterblijft na het rooien. En schadelijk is voor andere groenten. Je moet het veld beplanten met afrikaantjes. Als het afrikaantje vochtig wordt, scheidt het een soort zuur uit, dat de aardappelwormpjes doodt. Na een paar maanden is het veld weer plantklaar voor iets anders.

Verder was er een kinderboerderij, een smid die liet zien hoe je van een staaf ijzer een deurhaak maakt. En iemand die palingen rookt. We hebben heerlijke vers gerookte paling op, hij was nog warm.