We waren een paar dagen in Frankrijk. Zoon R kluste aan een opknappertje, en wij wilden wel eens zien hoe dat vorderde. Hadden we toch nog een beetje vakantie. Zoon R zorgde voor een slaapplek: een Chambre d’Hôtes in een dorpje vlakbij de locatie waar hij kluste, in St Marc-sur-Seine.

Het dorpje, Origny-sur-Seine, waar het opknappertje staat telt 35 inwoners. Het ligt afgelegen. De enige winkel die er is, is een fromagerie. Maar dan heb je ook wat…
Weet je waar jullie naartoe moeten gaan? Naar Flavigny-sur-Ozérain. Daar is de film Chocolat opgenomen. Dat vinden jullie toch zo’n goede film?
Dat leek ons wel wat.

We kwamen in Flavigny aan, maar nergens herkenningspunten, of verwijzingen naar de locatie waar het winkeltje was. We hebben achter een raam een bord gezien waarop een chocolade gerelateerde slogan stond. Dat zou misschien het pand geweest kunnen zijn.

Nochtans was het er heel toeristisch in Flavigny. De reden was niet het Chocolat-verhaal, maar de anijsfabriek die er staat. De fabriek was gesloten toen wij er waren, maar er was wel een winkel bij. Daar mocht je allerlei soorten anijsbolletjes proeven. En natuurlijk kopen.

Later hoorden we waarom Flavigny het niet uitbuitte dat aldaar de film Chocolat opgenomen was. Flavigny ligt in de streek Côte d’Or. Een zeer bekend chocolademerk. Nee, dan moet je niet aankomen met een chocoladesoort die zou kunnen concurreren met de Côte d’Or. Toch snap ik dat niet: waarom springt Côte d’Or zelf niet in dat gat? Waarom zorgt ze zelf niet voor herkenningspunten?
Er zal wel meer achter zitten. Misschien heeft de filmmaatschappij iets bedongen.