Komend weekend trapt Zwitserland het Europees Kampioenschap voetbal af in hun wedstrijd tegen Tsjechië. Nederland doet ook mee. Hoewel Ryan Babel gisteren geblesseerd moest afhaken, gaat Marco van Basten toch voor een goede eindklassereing, minstens de finale. Het is te hopen dat de meegereisde supporters zich op de tribunes niet en masse in het oranje hullen, en met oranje vlaggen gaan zwaaien, want daar krijgen de spelers een unheimlich gevoel van, waardoor ze minder gaan presteren. Ook al geeft al dat oranje voor de supporter een extra saamhorigheidsgevoel.

Terwijl van lieverlee straten en huizen meer en meer oranje kleuren, en bedrijven allerlei reclamestunts rondom het EK bedenken (BCC die naast een plasma-tv een biertender aanbiedt), geeft de Mitra in zijn Magazine (alleen in papieren versie te lezen) een eigen draai aan het EK:

Het dranken EK

Groep A: Zwitserland – Saint Pierre wijnen; Tsjechië – Urquell Pilsner; Portugal – Kopke port; Turkije – Yeni Raki, ook wel Asian Sutu. Groep B: Oostenrijk – Stroh rum; Kroatië – Badel Sljivovica, een soort pruimenjenever; Duitsland – Jägermeister; Polen – Tarpan Vodka. Groep C: Nederland – Florijn jonge jenever; Italië – Disaronno Originale Amaretto; Roemenië – Prahova Valley, Pinot noir; Frankrijk – Pernod. Groep D: Griekenland – Ouzo 12; Zweden – Absolut Vodka; Spanje – Barbadillo sherry’s; Rusland – Stolichnaya Vodka

Ik denk dat in dit veld Tsjechië hoge ogen zal gooien voor de eindoverwinning. De Tsjechen zullen met hun Pilsner menig tegenstander onder de tafel drinken….In de voetbal EK zal Tsjechië echter geen potten breken.

Er worden allerlei soorten EK-pools georganiseerd. Binnen het bedrijf, binnen de familie, binnen een vriendenkring. Wij spelen binnen onze familie ook mee. Wedstrijden moeten voorspeld worden (winst, verlies, gelijkspel), landen die de poulewedstrijden overleven, de eerste vier landen in het eindklassement, de topscorer, het totaal aantal doelpunten, het totaal aantal gele kaarten, enzovoorts. Kortom, er zijn op vele manieren punten te verdienen.

Bij zero kwam ik een heel ander soort EK-pool tegen: je stelt een elftal samen van uit elk land 1 persoon. Uit de vijf landen die overblijven ook 1 persoon voor de reservebank. Bij je opstelling moet je onderscheid maken in doelman (1x), verdediger (4x), middenvelder (3x), aanvaller (3x). Ook op de bank: 1 doeman, 1 verdediger, 1 middenvelder, 2 aanvallers. Wie in welk land op welke plaats staat, vind je op deze site. Verder moet je nog uit vier gegeven categoriën 4 landen kiezen waarmee je ook punten hoopt te scoren. Op een aparte pagina wordt de puntentelling uitgelegd.

Inschrijven kan nog tot en met 6 juni 2008.

Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook een team in te schrijven, onder de naam Hezwascha (de opgegeven teamnaam moet een beetje duits klinken). De opstelling wil ik jullie niet onthouden:

Doelman: Edwin van de Sar (Nederland). Verdedigers: Carlos Puyol (Spanje); Marcin Wasilevski (Polen); Servet Cetin (Turkije); Petter Hansson (Zweden). Middenvelders: Hakan Yakin (Zwitserland); Michael Ballack (Duitsland); Daniele De Rossi (Italië). Aanvallers: Christiano Ronaldo (Portugal); Andrei Arshavin (Rusland); Thierry Henry (Frankrijk). Wisselspelers: Jurgen Macho (doelman, Oostenrijk); Christian Chivu (verdediger, Roemenië); Ognjen Vukojevic (middenvelder, Kroatië); Jan Koller (aanvaller, Tsjechië); Angelos Charisteas (aanvaller, Griekenland). De vier landen: Nederland, Italië, Portugal, Rusland.

Ik ben reuze benieuwd. Hier kun je in ieder geval de scores van iedereen volgen, en de andere opstellingen zien. Je speelt voor de eer. Er is geen inschrijfgeld.