Het begon als een festijn voor de lokale bevolking. Wat de Bikse Fiste was voor Hilvarenbeek, was Festival Mundial voor Tilburg. Een aantal enthousiaste mensen met ervaring in het ontwikkelingswezen organiseerden een muziekfestival vooral gericht op en met aandacht voor de ontwikkelingslanden. Muziekgroepen en soloartiesten uit met name Afrika traden op. De gemeente subsidieerde het Festival royaal. De WereldWinkel leverde koffie en thee met het Max Havelaar keurmerk.

Scholen werden bij de achterliggende gedachte van het Festival Mundial betrokken middels Mundial in de Klas. Leerlingen moesten vragen over bepaalde landen beantwoorden. Soms kregen ze filmpjes over die landen te zien. De onderwijskrachten reageerden bijzonder positief, en de kinderen vonden het ook leuk. In het Leijpark, waar het Festival georganiseerd wordt, heerste een gezellige, ongedwongen sfeer. Elk jaar werd het drukker. Het Festival Mundial sloeg aan.

Naast de kermis, zette het Festival zich meer en meer op de kaart, niet alleen op die van Tilburg, maar ook op die van Nederland. Wat de muziekprogrammering betreft, bleef de organisatie redelijk trouw aan hun principes, maar ze zocht nu ook naar echte publiekstrekkers. Ali B is bijvoorbeeld geweest. Anouk komt dit jaar. De gemeente verminderde echter de subsidie. Om toch enigszins uit de kosten te komen zag de organisatie zich genoodzaakt om entree te vragen. Op zich niet onredelijk als je bekijkt wat je ervoor krijgt. De organisatie ging hoe langer hoe commerciëler denken. Er vonden uitbestedingen plaats. Het eten en drinken ging naar een commerciële cateraar. De woede van de bezoekers haalde de organisatie zich op de hals door het publiek te verbieden flesjes drinken mee te nemen. Als bij controle bleek dat de persoon in kwestie toch drinken bij zich had, dan werd de drank in beslag genomen, en in een container gegooid. De vliegbranche vond deze actie kennelijk zo goed, dat zij deze maatregel bij het inchecken van passagiers precies zo nagevolgd heeft. Inclusief het weggooien van volle flesjes en flacons in de container. Van de Festival Mundial medewerkers met hun oog voor de ontwikkelingslanden, had ik toch iets anders verwacht.

Afgelopen week kreeg ik op mijn werk bij de WereldWinkel een telefoontje van een dame die vroeg of het hoofd er was. Nee, maar waar gaat het over? Welnu, mijn vriendin en ik doen al 18 jaar mee met het Festival Mundial, dan maken we de WC’s schoon. Dit jaar mag mijn viendin weer komen, maar ik niet. Kunt u me zeggen hoe dat komt? Helaas, dat kan ik niet. Wij als WereldWinkel hebben hetzelfde probleem. Tot dusver mochten we nog koffie en thee leveren voor de backstage catering maar sinds dit jaar ook niet meer (nadat eerst de andere leveringen al ‘afgepakt’ waren). Ik zou u aanraden om Mundial Productions te bellen. Dit is het nummer….O, nou dank u wel.

Intussen zijn de opbouwwerkers al weer volop bezig voor de editie van dit jaar:

Blog Image

Het festijn begint vrijdagavond 13 juni en is zondagavond 15 juni afgelopen.