Eind juni overleed Co Verkade, op 102 jarige leeftijd. De man die opgroeide temidden van andere illustere familienamen, zoals Albert Heijn, Simon de Wit, Wessanen, Duyvis en Honig. De man van de Verkade-albums. Met de uitgave van deze albums werd al vrij snel gestopt omdat het te duur werd. In beschuitrollen bijvoorbeeld zaten plaatjes achter de verpakking en die plaatjes moesten op bepaalde plaatsen in het juiste album (er zijn er 27 uitgebracht) geplakt worden. Als consument had je echter het recht om dubbele plaatjes te ruilen. Dat liet de consument zich geen twee keer zeggen: eind dertiger jaren legden dertig ‘meisjes van Verkade’ zich specifiek toe op deze ruilacties. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. De man ook die door zijn broer en mededirecteur Frans in de zestiger jaren de wacht aangezegd kreeg omdat hij zich meer aan de klant gelegen liet liggen dan aan de fabriek. Co had toen al net het knäckebröd in Nederland geïntroduceerd.

Inmiddels is de Koninklijke Verkade Fabriek verkocht aan United Biscuit, dat op zijn beurt weer in een holding gevangen zit, maar de naam Verkade blijft als merk bestaan, zelfs nu er geen enkele Verkade-telg meer voeling met de fabriek heeft. Wie naar de website gaat, wordt nog steeds verwelkomd door de ‘meisjes van Verkade’.

De chocoladepoot van het bedrijf heeft zich in de tachtiger jaren afgesplitst van het bedrijf in Zaandam, heeft een fabriek in Amsterdam, maar vaart nog wel onder de vlag van Verkade in Zaandam.
Het is frappant dat nog geen maand na het overlijden van Co Verkade, die na 40 jaar directeurschap het veld moest ruimen omdat hij meer aan de consument dacht, dat de directie van de chocoladefabriek aankondigt alle chocola te gaan produceren met suiker en cacao die goedgekeurd is door de Stichting Max Havelaar. Verkade gaat Fairtrade chocola vervaardigen. De productie start in september; het is de bedoeling dat de chocoladeproducten die daadwerkelijk met gecertificeerde suiker en cacao gemaakt zijn, dat die in 2009 het Max Havelaar keurmerk krijgen. In principe mogen wereldwinkels deze chocola dan ook verkopen. Op initiatief van Verkade zal hierover een oriënterend gesprek met FairSupport gevoerd worden.

Zou Co Verkade dit ooit gedacht hebben…..?