Het was natuurlijk allang bekend dat het Olympisch Comité de organisatie van de Spelen 2008 aan China toegewezen had. Wat die keuze betekende werd pas een paar maanden voordat de Spelen van start gingen duidelijk: Tibet werd weer op de kaart gezet, op voorhand liet de Chinese overheid kritikasters van het Chinese systeem op een zijspoor zetten, bepaalde websites werden onbereikbaar, buitenlandse studenten moesten naar het land van oorsprong. Er was weinig bewegingsvrijheid. Onder druk van het IOC heeft de Chinese overheid het de buitenlandse journalisten tot op zekere hoogte mogelijk gemaakt dat ze in redelijke vrijheid kunnen werken. Het was smullen voor de media. Voor of tegen de Spelen in China. Alles werd uit de kast gehaald.

Maar, dan komt het moment dat de Spelen toch echt beginnen. De openingsceremonie schijnt magnifiek geweest te zijn. De sporters gaan ervoor, er worden medailles gehaald. De media volgen de prestaties op de voet, als bij elk groot sporttoernooi. Weinig nieuws onder de zon. De Chinese president herhaalde dan ook regelmatig dat sport en politiek gescheiden moeten blijven.
Persoonlijk heb ik weinig van het Olympisch toernooi gezien. Af en toe de herhaling van een belangrijk moment. Het goud en wereldrecord van de Jamaïcaan Usain Bolt op de 100 meter hardlopen bijvoorbeeld. De link komt uit dit artikel. Er zijn echter ook mensen die tijdens het werk op hun computer twee vensters open hebben staan: één met het beeldverslag van de Olympische Spelen, en de ander met bijvoorbeeld een boekhoudprogramma. Zo kwam ik laatst bij iemand binnen lopen op het moment dat Taeke Taekema in de strafballenserie zijn strafbal miste, waardoor Nederland verloor van Duitsland. Uitgerekend Taeke, de held van alle voorgaande wedstrijden….Van werken kwam niet veel meer.
De medaillespiegel volg ik wel. Nederland staat met 7 gouden medailles op de tiende plaats. Zou Michael Phelps een eigen land zijn, dan zou die met zijn 8 gouden zwemplakken boven Nederland staan…..China staat ruim aan kop met 47 gouden plakken. Twee van die medailles liggen nu onder vuur. De Chinese He Kexin schijnt 14 jaar te zijn, terwijl de minimum leeftijd om deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen 16 jaar is. De Chinese organisatie zegt echter dat ze 16 jaar is. Het IOC gaat de zaak nader onderzoeken.

Zo hebben de media op het scheiden van de markt toch nog een item gevonden waarmee ze kunnen aantonen dat het niet helemaal lekker zit met de mentaliteit van de Chinese organisatie. Er lijken bewijzen genoeg om te veronderstellen dat He Kexin inderdaad pas 14 jaar is.

Update 23 augustus: zie ook dit artikel van Erik van Muiswinkel….