Het bridgeseizoen is weer begonnen. De clubs hebben hun interne competities; daarnaast zijn er de viertallencompetities, en de parencompetities. Komend weekend begint bijvoorbeeld de viertallencompetitie voor de Meesterklasse en de Eerste Divisie. Ooit speelde ik redelijk fanatiek bridge: interne parencompetitie, externe viertallencompetitie, verschillende parentoernooien (waaronder die in Juan les Pins, Deauville en Warschau), maar nu ben ik gewoon gezellig bezig, waarmee ik niet wil zeggen dat het er niet serieus aan toe gaat.

Af en toe zal ik hier melding maken van een spelletje dat stof tot discussie deed opwaaien….ik ga er wel vanuit dat mensen die dit lezen het spelletje bridge begrijpen.

De éne kant:
Je pakt je kaarten uit het mapje, en sorteert ze:

♠ KT9852
♥ KQJ7
♦ A
♣ AK

Er gebeuren geen gekke dingen voordat je aan de beurt bent om te bieden, want jij mag het bieden beginnen. Je hebt 20 punten, maar je schoppenkleur is niet goed genoeg om een semi-forcing te openen. Je begint rustig met 1 Schoppen. Partner biedt 2 Ruiten. Klinkt niet gek. Partner heeft in ieder geval een positieve hand. Je kunt 2 Harten bieden (in dit biedverloop mag je partner daar niet op passen), maar met deze kaart wordt dat toch te gek. Je had al moeite om 1 Schoppen te openen. Je biedt dus 3 Harten. De boodschap uitventend: partner, misschien kunnen we wel een slam maken, gegeven jouw positieve bod op mijn 1 Schoppen…..Helaas, de boodschap is niet overgekomen: partner past op 3 Harten, na 4 minuten heen en weer gedraaid te hebben op zijn stoel.

De andere kant:
Je haalt je kaarten uit het mapje, en vraagt je af hoe je gaat bieden als de tegenpartij opent, maar partner opent al met 1 Schoppen, en de tegenpartij is stil:

♠ –
♥ A
♦ QJT9732
♣ QT532

1 SA geeft weliswaar 6-9 punten aan zonder troefsteun, maar deze kaart komt daar niet voor in aanmerking. 2 Ruiten is een goed alternatief. 3 Harten bij partner…wat nu? Die heeft lengte schoppen en harten. Een misfit. Mij hebben ze geleerd om bij een misfit zo laag mogelijk te blijven. 3 SA lijkt geen optie, maar ja, wat dan….? Met pijn in het hart leg ik een paskaartje op tafel. Ik kijk maar niet naar de reactie van partner.

Epiloog:
Het biedverloop 1 Schoppen – 2 Ruiten – 3 Harten is natuurlijk 100% forcing. Bij de opening kan nog van alles zitten. De openaar heeft geen semi-forcing geopend, maar wel sterk geboden, dus moeten zijn punten min of meer verdeeld zijn over de verschillende kleuren. Passen op 3 Harten is dus uit den boze. Wat je wel moet bieden, is lastig, maar mijn voorkeur gaat uit naar 5 Ruiten. Als de openaar dat bod verhoogt naar 6 Ruiten, dan heeft hij de jackpot. 6 ruiten kan niet down….