De computers waarmee de WereldWinkel werkte waren hard aan vervanging toe. Een paar maanden geleden werd de stap gezet om nieuwe computers aan te schaffen. Voor het Bestuur aanleiding om meteen maar een nieuw kassasysteem te laten installeren. Ik heb hier al eerder over geschreven.

Het boekhoudprogramma dat de WereldWinkel gebruikt, werkt onder DOS, in een Windowsomgeving. Hoewel DOS iets is uit het stenen tijdperk, is het wel zo dat heel veel boekhoudprogramma’s onder DOS werken. Boekhoudprogramma’s die onder Windows werken blijken vaak last te hebben van instabiliteit, van zandlopers, van vastlopers. Werken onder DOS geeft een zekere rust. Het wordt alleen steeds lastiger om onder DOS te kunnen blijven werken. Voor het overzetten van het boekhoudprogramma op de nieuwe computer moest de installateur bepaalde websites raadplegen, omdat de juiste drivers voor het aansturen van de DOS applicatie niet meer aanwezig waren. Na wat aantoveren werkt het programma weer als vanouds.

We gebruikten altijd een zwart-wit printer, omdat de documenten die geprint worden niet in kleur hoeven. De roep om een kleurenprinter werd vanuit de vrijwilligersgroep, en vanuit het Bestuur (je moet met je tijd meegaan), echter groter. Het moet dan meteen een multifunctionele printer worden, eentje die ook kan scannen en kopiëren. Makkelijk voor folders bijvoorbeeld. In kleur komen produkten altijd beter uit…..Maar ja, wel duurder in gebruik natuurlijk.

Een paar dagen geleden hebben we een nieuwe multifunctionele kleurenprinter aangeschaft. Ook binnen de printerbranche heeft de tijd niet stilgestaan: de aansluiting gaat via een USB poort. Laat ons boekhoudprogramma zijn printopdrachten nou net alleen maar via een LPT poort kunnen uitvoeren. Printopdrachten naar de nieuwe printer falen. Het resultaat is dat de nieuwe printer als standaard gebruikt wordt, en dat voor de printopdrachten vanuit het boekhoudprogramma de ‘oude’ printer (zo oud is die niet, maar er zit nog een LPT kabel aan) zijn kunstje nog steeds mag vertonen.

Waar DOS al niet toe kan leiden…..