Ofwel: deel van het geheel.

Blog Image

Deze kop is onderdeel van een corsowagen die meegereden heeft in de bloemencorso van Buren, Gelderland. De praalwagen stond een week later als blikvanger bij de ingang van het dorp, toen Buren omgetoverd werd tot hoedenstad. Zie mijn verslag daarover van enige tijd geleden.

Blog ImageDe kop van een vroegere koning van Portugal, D. Sebastiao. Dit beeld staat op een plein in Lagos, een plaatsje in de Algarve.

Blog Image

Niet alleen deze kop is voorzien van namen en teksten; het hele beeld ziet er zo uit. En dat geeft eigenlijk wel een extra dimensie aan het geheel. Het beeld staat in de voortuin van het VVV in Auvers-sur-Oise, een plaatsje niet ver van Nesles-la-Vallée, waar we ruim een week gebivakkeerd hebben. In Auvers-sur-Oise hebben we het Van Gogh Huis bezocht. Vincent van Gogh vond Parijs te druk, ging naar het platteland en heeft zijn intrek genomen in een kamer in een herberg in Auvers-sur-Oise (dat nu dus het Van Gogh Huis is). Het bleken de laatste paar maanden van zijn leven te zijn: van 20 mei 1890 tot 29 juli 1890. De kogel die hij zichzelf in de borst vuurde, overleefde hij niet. In die twee maanden heeft hij heel veel tekeningen en schilderijen gemaakt. En dat zal de toerist weten ook: vanaf dit punt heeft hij dit geschilderd, en vanaf dat punt heeft hij dat getekend. Zo ontstaat er een hele wandelroute doorheen het ganse dorp langs allerlei schilderpunten. Eerlijk gezegd hebben wij die route links laten liggen. In Amsterdam heb je het Van Gogh Museum, maar Auvers-sur-Oise exploiteert Vincent van Gogh op een andere manier…..