Ik had al eerder een idee om iets over de hand over hand toenemende betutteling in Nederland te schrijven. De autogordel, de bromfietshelm, het rookverbod, het fitnessgedoe, de snacktaks die steeds weer als dreigende proefballon opgelaten wordt, enzovoorts.

Gisteravond zag ik toevallig Pauw en Witteman. Eén van de gasten was Altan Erdogan, hoofdredacteur van het weekblad Revu. Het kerstnummer van de Revu is geheel gewijd aan de betutteling in Nederland door de overheid. In chronologische volgorde wordt de regelgeving, slechts die van 2008, en dat is al een hele waslijst, gecategoriseerd en becommentarieerd. Op de speciaal voor de gelegenheid geopende site ‘jemagookniksmeer.nu’ was er de mogelijkheid om een petitie te tekenen. Om een dialoog met de overheid te forceren, en om die te bewegen veel van de regels en verboden naar aanleiding van één incident weer te schrappen. Want zeg nou zelf, iemand springt als gevolg van paddogebruik van een viadukt: moet je dan meteen het gebruik van alle paddo’s verbieden? Die petitie is gisteren 16 december overhandigd aan minister Pechtold. Als duwtje in zijn rug omdat hij nogal eens wil ageren tegen de betuttelende regelgeving van de beleidsmakers.

Ik ben geen Revu-fan, en als de TV gisteravond toen we in bed lagen, niet op Nederland 1 stond afgestemd, was de hele actie van de redactie van de Revu aan me voorbij gegaan. Maar ik ga nu wel het kerstnummer in de losse verkoop kopen….