Sinds 1978 biedt de Volkskrant haar lezers aan het eind van het jaar de mogelijkheid aan te geven welke films zij de beste van dat jaar vinden. Een verhaaltje rondom de gekozen films wordt op prijs gesteld, evenals anekdotes over de bezochte bioscopen. Begin januari wordt de uitslag bekend gemaakt. Een artikel met de achtergrondverhalen als leidraad siert het geheel op. De eerste 100 titels worden in volgorde van aantal stemmen getoond. Altijd nuttig om als naslag te gebruiken: oja, die film wil ik ook nog gaan zien….. Later kwam er een samenwerking met cinema.nl. Lijstjes hoefden niet meer per post verstuurd te worden. Via de digitale snelweg kon ook.

Ook dit jaar kun je weer stemmen. Nog tot 11 januari. Ik heb gisteren gestemd. Het viel me op dat ik het afgelopen jaar heel weinig actuele films gezien heb. Ik kwam niet eens aan tien titels. ‘Dialogue avec mon jardinier’ is mijn winnaar.