Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger naast een stoomapparaat sliep. Een apparaat met een waterreservoir, aangesloten op het electriciteitsnet om het water te verwarmen/warm te houden, dat telkens een wolkje stoom uitblies. Dat scheen goed voor mijn bronchiën, mijn ademhalingskanalen te zijn. Want die bronchiën zijn altijd wel een bron van zorg geweest. Nu ik erover nadenk, zo’n stoommachine heb ik nooit meer gezien….

Dezer dagen zitten mijn partner en ik flink in de lappenmand: snotteren, hoesten, keelpijn, hoofdpijn, verstopte holtes, een ontsteking bij de longtoppen. Kortom, algehele malaise. Stomen zou verlichting kunnen brengen. En zo zaten mijn partner en ik vandaag ieder met ons hoofd gebogen over een kommetje heet water waarin Vicks-bolletjes aan het oplossen zijn. Een handdoek over ons hoofd om vooral geen mentholdamp verloren te laten gaan.

Komt er vanonder de handdoek naast me de opmerking: wat doen we toch altijd leuke dingen op zondag…..zoals nu, stomen……en dan straks, voor het slapen gaan, een lekkere grog: uitgeperste sinaasappel, heet water, suiker, een scheut vieux.