Het komt niet zo vaak voor, de Eau de Cologne verdeling, maar gisteravond kreeg ik een onvervalste in mijn handen. In principe is de Eau de Cologne verdeling bij bridge elke verdeling met een zevenkaart, een vierkaart en twee singletons, in welke kleuren dan ook. De echte 4711 is die met een vierkaart Schoppen en een zevenkaart Harten. En die kreeg ik:

♠ KQ85
♥ KJ97642
♦ 8
♣ 4

Het lijkt logisch om deze kaart met 1 Harten te openen. Partner biedt 2 Ruiten. Ben je sterk genoeg om 3 Harten te herbieden, op grond van de mooie verdeling? Ik vond van niet. 3 Harten geeft in zo’n situatie ook puntenkracht aan. Die heb je niet. Je wilt partner niet op het verkeerde been zetten. Ik herbood 2 Harten, waarna partner het bieden besluit met 4 Harten. Hij is nu sterker dan wanneer hij over 1 Harten direct 4 Harten had geboden. Ik twijfelde wel, maar vond uiteindelijk dat ik geen slamonderzoek moest doen.

Hij legt neer:

♠ 4
♥ AT5
♦ AKBT4
♣ A765

Inderdaad, een dichte 6 Harten. Had ik nou toch maar iets meer gedaan….
Aan de andere kant, persoonlijk zou ik met zijn kaart na 2 Harten iets anders geboden hebben: 3 Schoppen bijvoorbeeld. Eens met de Hartenkleur, controle Schoppen. Daarna kun je nog in 4 Harten afstoppen, maar zoals het bieden nu verder zal gaan, zal de weg wel naar 6 Harten leiden….

Overigens kwamen meerdere paren niet in 6 Harten.