Aan het eind van een TV-seizoen is het altijd spannend voor de programmamakers of hun programma het volgend seizoen weer vertoond wordt. Soms gaat het programma gewoon door, soms in een aangepaste vorm, soms wordt de stekker helemaal uit het programma getrokken. It’s all in the game. Programmawisselingen vinden over het algemeen alleen tussen de publieke omroepen onderling plaats, en tussen de commerciële omroepen onderling. Individuele personen kijken nog wel eens verder, die switchen regelmatig van publiek naar commercieel en andersom. Soms nemen ze ‘hun’ programma mee.

Het meest bekende voorbeeld is Jack Spijkerman. Hij had een goed bekeken programma bij de VARA, Kopspijkers, op Nederland 3. Jack viel voor de verlokkingen van Talpa, een nieuwe zender, met veel poeha door John de Mol in de ether gebrecht. Contractueel zat hij echter nog aan de VARA vast. Veel gedonder. Uiteindelijk is Jack overgestapt naar Talpa, met medenemen van het format van Kopspijkers. Het programma dat hij bij Talpa ging presenteren moest wel een andere naam krijgen. Dat werd Koppensnellers. Ik heb het programma één maal gezien. Jack blijft Jack, er was niet veel veranderd. Maar die reclame….na ongeveer 20 minuten is er alweer een kaasblok. Bovendien had ik iets tegen Talpa. Exit Kopspijkers/Koppensnellers. Ook letterlijk, want Talpa is niet meer…

Een programma dat door de nieuwe zenderindeling en de macht van de netcoördinatoren het veld moest ruimen was ‘Onder de tram’ van Joep van Deudekom en Rob Urgert. Zij stapten met hun format over van de VARA op Nederland 3 naar Net 5. De nieuwe naam werd ‘Tussen de oren’. Hun transfer verliep eigenlijk heel geruisloos. ‘Onder de tram’ moest nog ‘ontdekt’ worden door het grote publiek, maar kreeg daar de kans niet voor. En toch was het een leuk programma, een beetje cabarettesk, grappige kwinkslagen, vragen over gekke en vooral niet terzake doende onderzoekjes. Over het algemeen gasten die in de sfeer passen. Dit alles kwam terug in de programmareeks ‘Tussen de oren’. Ondanks het verveel van de onderbrekingen door die vervloekte reclames, heb ik de meeste uitzendingen toch gezien. 4 Maart start een nieuwe afleveringenreeks, met een iets andere opzet….

Gisteravond kwamen we al zappend een absurdisch sketchprogramma op RTL 5 tegen, dat ‘Nieuw Dier’ heette. We hadden er al eerder iets van gezien, maar niet zo bewust. Gister dacht ik, hé, dat lijkt Draadstaal wel. Wat wil het geval: Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven hadden bij Talpa een cabaretachtig sketchprogramma met verschillende typetjes zoals Van Kooten en De Bie ze ook hadden, onder de naam ‘Nieuw Dier’. (De programma’s bij Talpa hield ik echt niet bij.) RTL 5 brengt nu herhalingen van die serie. Talpa hield op te bestaan. Jeroen en Dennis vonden daarna met hun format onderdak bij de VPRO, op Nederland 3. De nieuwe naam werd Draadstaal. Typetjes werden aangepast, de opzet werd iets anders. De overstap van Talpa naar de Publieke omroep heeft ze geen windeieren gelegd. Er komen nu nog een aantal compilatieuitzendingen met hoogtepunten van de afgelopen periode, maar binnenkort start weer een nieuwe reeks. Zondags, half 9, Nederland 3.