We hebben hem gisteravond gezien, de film. Een indrukwekkende film, rauw. Voor wie niet weet waar de film over gaat: een jongen uit de sloppenwijken van Mumbai doet mee aan de quiz ‘Who wants to be a millionaire?’, weet tot en met de één na laatste vraag alle antwoorden, wordt opgepakt op verdenking van fraude, legt uit hoe hij de antwoorden op de vragen weet. Op deze manier krijg je een fragmentarische blauwdruk te zien van zijn leven, en van de overlevingswetten die gelden in de getto’s van Mumbai. Die wordt hard neergezet. Soms wat geromanticeerd. Muziek die er prima bij past, in veel gevallen heel opzwepend. Ik zou de film geen feelgood-movie noemen, zoals ik in verschillende recensies gelezen heb. Maar je komt niet gedreprimeerd uit de bioscoop.

Morgennacht 22 februari Nederlandse tijd worden de Oscars bekendgemaakt, en uitgereikt. Slumdog Millionaire heeft 10 Oscarnominaties: beste film, beste regie (Danny Boyle), best bewerkte scenario, beste montage, beste cinematografie, beste (originele) muziek, beste geluid, beste geluidsmontage, beste liedje (2 liedjes zelfs), beste art direction.
Natuurlijk spreken die voor beste film en die voor beste regie het meest tot de verbeelding. In die categoriën heeft de film een geduchte concurrent, namelijk van The curious case of Benjamin Button. Die film heb ik nog niet gezien, dus ik heb er geen oordeel over. Wel heb ik een vermoeden: Danny Boyle werkt in Slumdog Millionaire met enkele Bollywood-sterren (Anil Kapoor als de quizmaster bijvoorbeeld) en met de Brits-Indische hoofdpersoon Dev Patel. Dat zegt de Amerikaan niet zoveel. Je hebt daardoor kans dat The curious case of Benjamin Button (13 nominaties) hogere ogen gaat gooien dan Slumdog Millionaire. Brad Pitt hè…..ook genomineerd voor beste mannelijke hoofdrol.
Aanstonds weten we het……

Hier een lijst met alle genomineerden.

Update 23 februari 2009: And the winners are…
(Slumdog Millionaire verzilvert 8 van de 10 nominaties, The curious case of Benjamin Button slechts 3 van de 13)