Ik had eigenlijk iets willen schrijven over Pi-dag, want dat is het vandaag, maar De Volkskrant en de Wiskundemeisjes kunnen dat hier beter. Enkele jaren geleden, toen ik regelmatig op een chatbox te vinden was (focus-in, nu ter ziele), kwam er iemand die zich Pi-ranha noemde. Dat werd al snel afgekort tot Pi. Ik denk niet dat hij weet dat 14 maart Pi-dag is…..ik wist het zelf ook niet. Ik zag het toevallig, toen ik een paar dagen geleden op zoek was naar iets anders. Maar onder wiskundigen leeft de dag enorm…..

Gistermiddag werd ik opgebeld door een dame van Slachtofferhulp. Ze vroeg eerst of ik gerrit was, en toen ze een bevestigend antwoord kreeg, bedankte ze mij dat ik begaan was met Stichting Slachtofferhulp, want dat had ze gedestilleerd uit een enquête die ik een paar maanden geleden ingevuld zou hebben per internet….nee, zo’n enquête had ik niet ingevuld. O, nou goed, we willen u toch bedanken: u mag een maand lang gratis meespelen in de Sponsor Bingo Loterij, en daarna kost het €8,50 per maand, en daar krijgen wij €4,25 van, want wij werken samen met de Sponsor Bingo Loterij. Mijn bek viel open. Daar ben ik dus niet op in gegaan.

Nog wel even opgezocht hoe het precies zit, met die combinatie Slachtofferhulp en Sponsor Bingo Loterij. Welnu, er zijn 32 goede doelen (ze hebben allen een relatie met gezondheid en maatschappij) die via de Sponsor Bingo Loterij geld ontvangen. Inderdaad keert de Bingo de helft van de inleg rechtstreeks uit aan die goede doelen, maar Slachtofferhulp is er slechts één van….Van de 40 miljoen die in 2008 verdeeld is, heeft Slachtofferhulp er ruim 1 miljoen gekregen. 2,5%, da’s wat anders dan de 50% waar de dame het over had…..