Ik lees net in de nieuwe VPRO-gids dat Margriet van der Linden, pas aangetreden als hoofdredacteur van Opzij, Bas Heijne gaat opvolgen als zomergastenpresentator komend seizoen. Dat vind ik jammer, want de uitzendingen die ik gezien heb met Bas als presentator, vond ik prettig om naar te kijken. Ik gunde hem nog wel een seizoen. Hier een lijstje van de presentatoren en hun gasten tot nu toe. Peter van Ingen heeft de eerste acht seizoenen voor zijn rekening genomen als presentator (het idee voor het programma komt ook uit zijn brein, en hij regelt nog steeds van alles achter de schermen), daarna kwamen er een paar tussendoortjes, alsof de presentatie een afspiegeling moest zijn van wat Peter neergezet had, en daar niet aan voldaan was, totdat Adriaan van Dis kwam en op zijn geheel eigen wijze gestalte gaf aan Zomergasten. Hij presenteerde vier seizoenen. Daarna was het weer zoeken, zo leek het. Merk op dat Connie Palmen de enige is, die zowel gast was (bij Freek de Jonge in 1996), als ook presentator (in 2005, ook slechts één keer).

Het zijn avondvullende programma’s op de zondag. Als het ervan komt, ga ik ervoor zitten. Ik merk nu, nu ik het lijstje bekeken heb, dat ik in de loop der tijd toch niet zoveel uitzendingen gezien heb. Wat ik gezien heb, vond ik wel altijd boeiend. De uitzending vorig jaar waarin Neama Tahir gast was bij Bas Heijne vond ik een topper.
Zomergasten is een programmaformat dat niet mag verdwijnen van de buis. Het is mooi dat er ruimte is voor een interview van ongeveer drie uur, gelardeerd met allerlei soms zeer verrassende beeldfragmenten.

Als ik zelf gast zou zijn, zou ik zeker het navolgende fragment kiezen uit de reportageserie ‘We are from Belgium’. (Wordt uitgezonden op België 1) Gisteravond zag ik hoe een gezin (vader, moeder, dochter) emigreerde van België naar Panama. Dochterlief moet ’s ochtends met de boot naar school gebracht worden. De vrouw die een schooltje opgezet heeft, heeft een deel van haar eigen huis tot schoolgebouw omgetoverd. Buiten wordt gespeeld. En dan zie je close-up in beeld twee losse electriciteitsdraadjes (geen pluggen dus) in een stopcontact gestoken worden, waarna op een deurbelknopje gedrukt wordt: de bel gaat, de school begint…..

Geweldig, totaal geen beveiliging, niet moeilijk doen. Al die Europese richtlijnen…Zoals iemand zei: als het dak maar waterdicht is…..