Ik had er al over gelezen, maar laten we bij het begin beginnen.

Vrijdagavond zijn we naar de film geweest, O’Horten, een film over een treinconducteur die (tegen zijn zin) met pensioen gaat. Een subtiele, lieve film. Over een man die de wereld met een open mind tegemoet treedt. Een aanrader. Tijdens de film fluisterde partner in mijn oor dat ik de makers van de filmmuziek mee moest helpen onthouden. Mooie muziek. Ik had zelfs de naam van hun website onthouden (kaada.no). Via ons downloadprogramma keken we even of er wellicht muziek van deze groep te downloaden was, maar dat bleek niet het geval. Omdat ik toch in het programma zat, zocht ik meteen iets anders op, en heb dat gedownloaded. Opeens gebeurden er allerlei gekke dingen op de computer. De virusscan had handen vol werk. Programma meteen afgesloten.

Meteen maar checken middels een scan of er niet een virus binnen gedrongen is, maar de virusscan kon geen virusopdracht uitvoeren: een error. Toen later bleek dat foto’s van mijn toestel niet overgezet konden worden naar de computer, vreesde ik dat er echt iets aan de hand was. Dan maar een online virusscan.

Ik had wel iets gelezen over nepviruscanners, zie de eerste regel, maar in het artikel werden geen namen genoemd. Welnu, ik kan er één noemen: Antivirus Plus., of Antivirus Pro. Die haalde ik dus binnen. Hoogst irritant: om de 2 minuten allerlei pop-ups dat de computer zeer geïnfecteerd is, en als je verder gaat (om de bedreigingen te laten verwijderen bijvoorbeeld) moet je je laten registreren, en zoveel dollar betalen…..dus niet…..
Uiteindelijk wel gevonden waar de boosdoener zat (windows, system) en onder welke naam (Trojan Fakeava, en het programmaatje is een exe van rundll32), maar die liet zich niet verwijderen.

De jongen die onze computer geïnstalleerd heeft, hielp ons eraan te herinneren, dat hij destijds 3 partities geïnstalleerd heeft: een C-schijf voor XP (het besturingssysteem waar we altijd mee werken), een D-schijf voor Vista, en een E-schijf voor de documenten en dergelijke. Vanuit Vista zouden we die rundll32 wel kunnen verwijderen, en inderdaad….we zijn nu wel weer verlost van die hinderlijke pop-ups, maar we blijven op de XP-schijf met de schade zitten die er aanvankelijk ook al was: de virusscan scant nog steeds niet op commando (vanuit Vista wel), de USB-poorten werken niet (je hebt tot een eenvoudige USB-stick nog geen toegang), (vanuit Vista lukt dat wel), de muziek/het geluid is niet om aan te horen, terwijl die vanuit Vista heel normaal klinkt. Heel vreemd was dat de klok een uur vooruit gesprongen was. Je zou haast al je computeractiviteiten voortaan vanuit Vista gaan doen…..

Gelukkig hebben wij twee aparte besturingssystemen op de computer op twee aparte partities, want als je die Antivirus Plus binnengehaald hebt, zonder uitwijkmogelijkheid, dan moeten er harde maatregelen genomen worden om die weer te verwijderen.

Morgen komt ons computermannetje om naar de puinhoop te kijken die op XP achtergebleven is. De conclusie zou kunnen zijn, dat de C-schijf toch geformatteerd zal moeten worden, en de programmatuur opnieuw geïnstalleerd. Gelukkig bevinden onze persoonlijke documenten en dergelijke zich op de E-schijf. De e-mailadressen en een aantal e-mailberichten zullen nog wel gesaved moeten worden.

We wachten af…..