De XP-partitie werkt nog steeds niet. Ons computermannetje heeft nog geen tijd gehad om de zaak te formatteren, en zelf durven we het niet. We tobben nu aan met de partitie die onder Vista draait:

1. Natuurlijk moesten nog allerlei Windows Updates geïnstalleerd worden. Dat ging niet zonder slag of stoot. Een aantal updates mislukte de eerste keer, maar lukte bij een tweede poging wel. De (essentiële) update waar Vista nu nog op hikt is er één voor het hele Service Pack, tussen de 110 en 300 MB. De pogingen voor installatie die gedaan zijn, zijn mislukt. Bijkomend euvel is, dat daardoor het geluid het ook niet meer doet. Microsoft erkent dit probleem. Ze bieden in hun Knowledge Base bestand een aantal oplossingen aan om het geluid weer aan de gang te krijgen. Een aantal eenvoudige alternatieven die het probleem zouden kunnen verhelpen, heb ik uitgeprobeerd, maar die hielpen niet. Voor andere mogelijke oplossingen heb je meer gespecialiseerde kennis nodig, en durf. Dat laat ik liever aan ons computermannetje over. Dan maar even geen geluid….

2. Voor onze e-mails maakten we onder XP gebruik van Outlook Express. Het voordeel is dat je daarmee twee identiteiten kunt creëren, twee aparte e-mailadressen en -boxen. Onder Vista is er geen Outlook Express meer. Geen twee identiteiten. De mogelijkheid van twee e-mailadressen is er bij de nieuwe e-mailbox wel, maar e-mails naar beide adressen komen in dezelfde box aan. Je kunt hooguit aangeven dat je de e-mails voor één van de twee in een bepaalde map wilt laten terechtkomen, maar ja, dat was niet de bedoeling. Voorlopig gebruiken we dus maar één e-mailadres. Het tweede e-mailadres houden we via de webmail bij. In geval van nood kunnen we een hotmailadres aanmaken.

3. Mijn partner vindt het leuk om, voordat ze naar het werk gaat, een paar spelletjes bridge op de computer te spelen. Niet online, gewoon via een programmaatje dat we op de computer hebben gezet. Onder XP ging dat prima. Onder Vista kan het spelletje niet geïnstalleerd worden. Dat heeft te maken met het aantal bits. XP werkt met 32 bits. De meeste spelletjes ook. Vista werkt met 64 bits, en dat hebben de meeste games voor de PC (nog) niet. Afgelopen zaterdag hebben we een andere bridgegame voor de PC gekocht. Volgens de verkoper zeker compatible met Vista, ook al stond dat niet op de omslag…..niet dus. Vandaag teruggebracht, geld terug.

Kortom, we zijn blij als we weer via de oude vertrouwde XP kunnen gaan werken. Nog even geduld.