Verantwoordelijkheid is soms een merkwaardig fenomeen.

Ik laat een andere WC aanleggen, omdat ik dat zelf niet kan, maar als gevolg daarvan ontstaat bij de buren een lekkage. Wie is daar dan verantwoordelijk voor? Is het mijn verantwoordelijkheid, omdat ik de opdracht gegeven heb, of is het die van de installateur, die bij zijn werkzaamheden een fout gemaakt heeft?

Er zijn mensen die een belastingaangifte moeten doen. Voor veel mensen komt daar te veel bij kijken, die schakelen een belastinginvulservicebureau in, die voor hen de belastingaangifte invult. Zo doen wij dat ook. Er is één maal iets mis gegaan met de aangifte. De invulserviceman heeft toen de hand in eigen boezem gestoken, en de fout op een andere manier hersteld. (Voor herstel bij de belastingdienst zelf was het te laat.)

Er zijn ook mensen die hun belastingformulier laten invullen door medewerkers van de belastingdienst zelf. Ook dan worden wel eens fouten gemaakt. Laatst scheelde dat iemand 2000 euro in zijn nadeel. Denk je dat de medewerker van de belastingdienst zich verantwoordelijk voelde? De persoon in kwestie heeft het er niet bij laten zitten. Echter, de rechtbank in Breda heeft geoordeeld dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de ingevulde belastingformulieren. Terwijl ik in mijn naïviteit denk dat zo iemand zijn formulier niet voor niets door iemand van de belastingdienst laat invullen. Zo iemand kan het zelf niet. Hoe kan hij dan weten of zijn formulier goed ingevuld is?
De belastingdienst…..leuker kunnen we het niet maken…..

Zo’n uitspraak zou wel eens vergaande consequenties kunnen hebben op allerlei andere terreinen binnen de samenleving…..niemand durft nog iets door een ander te laten uitvoeren. Mocht er iets mis gaan, dan krijgt de opdrachtgever dat op zijn brood. Het gevolg wordt dat alle deelnemende partijen zich van te voren door een woud aan juridisch vastgelegde afspraken moeten worstelen alvorens er überhaupt enige actie ondernomen wordt. Leve de bureaucratie…..