Altijd gedacht dat, als je het had over suiker met een Max Havelaar keurmerk of met een Fair Trade keurmerk, dat je het dan had over rietsuiker. Mijn beeld daarin wordt versterkt door het feit dat de wereldwinkel rietsuiker uit Mauritius verkoopt. Bovendien zit in veel food-produkten, die de wereldwinkel verkoopt, rietsuiker uit Malawi verwerkt.

Bij de drank-corner in de wachtruimte van het busstation bij Londen-Stansted (wachtend op de bus naar Cambridge) kregen we bij ons kopje koffie een suikerstaaf (een zakje kon je het niet noemen) met witte suiker, Fair Trade certified, guarentees a better deal for Third World producers:

Dat vond ik toch wel apart. Witte eerlijke suiker. Herkomst van de suiker werd niet genoemd. Na zoeken op het internet blijkt dat de suiker uit Zuid-Amerika komt. De kans is dan groot dat de suiker uit Paraguay komt. En dat niet suikerriet de basis is, maar suikerbiet.

Engeland blijkt dan toch andere bronnen aan te boren voor het uitdragen van produkten met een certificaat van Eerlijke Handel, dan Nederland bijvoorbeeld.