Terzake, 20.00 uur, België 2 (Canvas heet het tegenwoordig), begint met het nieuws. Na een klein kwartier schakelen de programmamakers over op een uitgediept item. Gisteravond bijvoorbeeld over hoe eerlijk (of oneerlijk) fair trade eigenlijk wel niet is…..ook eerlijke handel is big business geworden. Maar daar wil ik het niet over hebben.

Een uitzending eerder: hoofddoekjes en voetbal. Iran heeft een heus dameselftal. Oefenen moet op straat, in vol ornaat, hoofddoek en al. De clubvelden zijn verboden terrein voor deze dames, want mannenbolwerken. Toch bestaat het team. Na veel soebatten en regelen kreeg het elftal toestemming om een wedstrijd te spelen in het stadion van Teheran. Het Duitse dameselftal was de tegenstander. Het stadion was voor deze keer verboden terrein voor de mannen. De tribunes zaten vol met vrouwen. De Duitse vrouwen moesten ook met hoofddoek spelen. Dan zie je in wat voor voetbaltenues de dames spelen, en hoe de vrouwen en meisjes op de tribunes zich gekleed hebben. Het publiek nam het duidelijk niet zo nauw met de ‘dresscode’. Een sjaal half op je hoofd was al voldoende….

De voetbalfragmenten die we te zien kregen, lieten best wel aardig voetbal zien, maar die lange gewaden en hoofddoekjes, het kijkt erg ongemakkelijk. De wedstrijd eindigde in een 2 – 2 gelijkspel. Een jaar later zou de return in Duitsland plaatsvinden. Die is er nooit gekomen, de autoriteiten verleenden geen visa aan de voetbaldames. De vrouwen hebben nog een lange weg te gaan, daar in Iran. (We zullen het over de recente verkiezingen maar niet hebben, want daar word je ook niet vrolijk van.)