Vragenlijsten, enquêtes. Meestal via een onderzoeksbureau in opdracht van bedrijven, allerlei organisaties of de Gemeente. Destijds kreeg je die vragenlijsten per post toegestuurd. Jouw adres was random geselecteerd. Soms word je op straat aangeklampt om antwoord te geven op een aantal vragen. Naam en adres werd in geen enkel geval gevraagd. Soms de leeftijd, en soms werd naar het geslacht gevraagd. Niks mis mee. De antwoorden op de vragen worden verwerkt, maar wie wat op bepaalde vragen geantwoord heeft, is niet bekend. Zo hoort het ook. Anoniem.

De laatste tijd echter worden diezelfde vragenlijsten door dezelfde onderzoeksbureaus per e-mail toegestuurd. Of je ze ook maar even digitaal wilt terugsturen. De anonimiteit wordt gewaarborgd, zo staat in het begeleidende schrijven. Vooral de wereldwinkel krijgt dit soort digitale post. Meestal laat ik die enquêtes voor wat ze zijn. Anonimiteit lijkt me in deze een wassen neus. Maar ja, ze laten zich niet zomaar wegblazen, die bureaus: middels een reminder brengen ze dezelfde enquête nog eens onder de aandacht. ‘We mochten van u nog geen reactie ontvangen’….

Waarmee meteen het vermoeden bevestigd wordt dat vragenlijsten tegenwoordig niet meer anoniem ingevuld kunnen worden….