We hebben in Leuven gesneukeld. Sneukelen is zoiets als proeven, in de breedste zin van het woord. Een wandeling met een gids. Hij leidde ons langs wat highlights van Leuven, met achterliggende informatie. Van tijd tot tijd onderbroken door een proeverij. Geen bier. (Naast Stella Artois, dat oorspronkelijk op de markt gebracht is als kerstbier, wordt in Leuven ook Domus gebrouwen.) Hij leidde ons naar een chocolaterie die bonbons van Neuhaus verkoopt, en liet ons er één proeven. Neuhaus is nog de enige chocolademaker die zuiver Belgisch is, hoewel de naam anders doet vermoeden. Leonidas en Godiva zijn in buitenlandse handen. Ik vind een bonbon al snel lekker, en deze verdiende dat predikaat ook ….

Vorig jaar heeft de stadskok Jeroen Meus, samen met acht andere ambachtelijke slagers een Leuvense paté ontwikkeld. Hij wil dat Leuven een echt streekproduct moet hebben, en als iets een streekproduct genoemd mag worden, moet het minstens 25 jaar meegaan. Hij verwacht dat deze paté de tand des tijds zal doorstaan. De paté heeft een aantal hoofdingrediënten: mager varkensvlees, gevogeltevlees, peperkoek, rabarbermoes, beenhesp, konijnenbouten, mosterdzaad en cognac. De 8 slagers bereiden de paté volgens hun eigen idee. Eén van de varianten kregen wij te proeven, en ik moet zeggen, hij viel goed in de smaak. Jammer, dat we die als eerste te proeven kregen, want hierna kregen we een stukje witte pens, en een stukje Parijse paté naar Leuvens idee:

We kregen bij een derde tussenstop een kaasplankje met drie soorten (rauwmelkse) kazen: een in de as gerijpte geitenkaas (de as zorgt ervoor dat de kaas niet zo zuur smaakt), een jonge Cantal (althans zo heet die, maar ik proefde het jonge er niet aan af) en de Pavé de Soignies. Dat laatste kaasje was geweldig. Een beetje Trappistachtig, een beetje Pont d’Eveque-achtig. We hebben een stuk gekocht, en genieten er nog van. Of die in Nederland te koop is, weet ik nog niet. We hadden ook een stukje Leuvense paté mee terug willen nemen, maar die winkel was al dicht.

En zo ontdek je steeds weer iets nieuws…..