Er zijn mensen die zeggen: tegen slem start ik altijd met een Aas. Er zijn mensen die dat juist uit principe niet doen. Gelukkig hoorde de tegenstander, die uit moest komen, tot de eerste categorie.

De dummy:
♠ AH5
♥ AB62
♦ –
♣ HVBT64

De hand:
♠ T64
♥ VT873
♦ HBT95
♣ –

Links had met 1 Klaver geopend, partner had gedoubleerd, ik liet een positief in Harten horen. Voor mijn partner reden om het manche-niveau voorbij te gaan, en Azen te vragen met 4 SA. 5 Klaver geeft 0 of 3 Azen aan. Dat bood ik dus. Partner biedt 5 Harten. Ik dacht: ik heb weliswaar 0 Azen, maar ik heb wel een renonce. 6 Harten moet een kans hebben….waarna mijn partner dacht: o, hij heeft zeker 3 Azen (troef Heer wordt ook als Aas meegeteld), en biedt vol vertrouwen 7 Harten.
[Op zich niet goed nagedacht, want voor zijn neus heeft de tegenstander met 1 Klaver geopend. Als ik Ha Heer, Ru Aas en Kl Aas zou hebben, dan blijven er voor de openaar slechts 7 punten over: Sch Vrouw en Boer, Ha Vrouw en Ru Vrouw.]

Tja, toen kwam rechts met Klaver Aas uit. De enige maakstart. Harten Heer zat ook nog goed.

Ik zit in het kamp van mensen die tegen een slem in principe niet met een Aas start. Soms is dat niet goed, maar meestal wel.