Het begon met een relaistje: de richtingaanwijzers van de auto van de wereldwinkel haperden. Er moest een relaistje vervangen worden. Dat is afgelopen maandag gebeurd. Op weg naar huis zag ik een rood lampje branden…er was iets met de koelvloeistof. Nu staat het waarschuwingslampje heel scherp afgesteld, dus zorgen maakte ik me niet. Ik moest toch nog tanken, dan kijk ik meteen naar het koelvloeistofreservoir. Die moet inderdaad gevuld worden….Dinsdagochtend bleek echter het koelvloeistofreservoir weer leeg. Een lek. Daar kon niet meer mee gereden worden.

De garageman vond het raadzaam om eerst de Wegenwacht te bellen. Die heeft wel lapmiddelen, zodat daarna de garage het karwei af kan maken. Aldus geschiedde. De man van de Wegenwacht had het probleem snel gevonden: een klemmetje was moe geworden, daar lekte de slang het water naar buiten. Nieuw klemmetje bevestigd, gewoon water in het koelvloeistofreservoir geschonken, briefje gemaakt voor de garage (koppakking controleren, water door koelvloeistof vervangen, en nog het één en ander) en intussen de moter van de auto warm laten draaien.

Shit, de moter slaat af. Niet meer aan de praat te krijgen. Een vermoeden wordt bevestigd: de thermostaat is kapot. Nog meer briefjes voor de garage. De man van de Wegenwacht heeft de auto naar de garage gesleept. Ik achter het stuur van de VW Transporter. Dan merk je het verschil wel tussen sturen als je met draaiende moter rijdt, of nu, terwijl de moter uit is. Je moet echt sjorren aan het stuur wanneer je een bocht om gaat.

Een paar uur geleden kon ik de auto pas weer ophalen. Hij heeft de nacht doorgebracht op het garageterrein. In eerster instantie viel het niet mee om de auto weer aan de praat te krijgen en er moesten verschillende onderdelen (waaronder inderdaad een nieuwe thermostaat) besteld worden. Gelukkig was de koppakking nog goed. De auto rijdt weer als vanouds.

Ik schreef wel, dat het met een relaistje begon, alsof het vervangen van het oude door het nieuwe er de oorzaak van was dat het klemmetje moe geworden was, maar dat is natuurlijk niet zo. Ik vond het wel grappig: je begint met een relaistje, je eindigt met een auto die niet meer start. Medewerkers binnen de winkel opperden al: waarom kopen we geen andere auto? (Alsof de winkel daar voldoende geld voor heeft…)
Overigens kan het kapotte klemmetje er wel de oorzaak van zijn (door de lekkages) dat water in de cilinders is komen te staan, en dat de thermostaat een opdonder heeft gehad.

In ieder geval hoeven we niet met de handen in het haar te zitten, de auto kan de komende dagen volgens planning op alle fronten ingezet worden: kerstpakketten moeten uitgeleverd worden, er moet een kerstmarkt bevoorraad worden, en tussendoor moeten enkele grootverbruikers van koffie voorzien worden….