Gisteren brachten we de avond door bij ons ‘kleinkindgezin’. Na het eten stond de TV vanaf een uur of half 9 afgestemd op RTL4. Achtereenvolgens passeerden Ushi & Dushi, De TV Kantine, Ik houd van Holland en De Toppers in concert de revue. Ushi, Dushi en de TV Kantine waren niet helemaal nieuw voor ons. De overeenkomst tussen de twee is dat het programma draait om het typetje. Waarbij ik moet zeggen dat Wendy van Dijk de typetjes knapper neerzet, maar dat Carlo Boszhard en Irene Moors grappiger momenten hebben. Met Ik houd van Holland ging een nieuwe wereld voor ons open. Ik snap eerlijk gezegd niet dat het programma zo’n kijkcijferkanon is. Het is wel één en al vrolijkheid dat de klok slaat. Dat werkt soms best aanstekelijk. Over de Toppers zal ik het maar niet hebben. Ieder zijn/haar eigen smaak (of wansmaak)….

Er waren veel reclameblokken. Een paar keer zag ik een reclame voorbij komen van KNGF Geleidehonden. De eerste keer vroeg ik me echt af waar de beelden die ik zag naartoe moesten leiden: twee oude vrouwtjes die ‘braaf’ roepen naar een straatwerker, of een klant die bij elke bliep aan de kassa ‘heel goed’ zegt tegen de caissière. Iemand die werkt moet je niet afleiden, is de boodschap. Een geleidehond die aan een tuigje zit, is aan het werk, die moet je niet aanhalen, sterker nog, die moet je geen aandacht geven. Schoondochter M merkte op, dat toen zij nog in een winkel werkte en zag dat er een hond met het baasje mee naar binnen kwam, dat ze zei dat de hond naar buiten moest, omdat er geen honden binnen mochten komen. Ze zag te laat dat het een geleidehond betrof, want ja, daar mocht een uitzondering voor gemaakt worden.

Bij ons in de buurt wonen een broer en een zus samen. Beiden blind. Aanvankelijk hadden ze alletwee een blindengeleidehond, maar bij de broer was het niet helemaal duidelijk wie nu wie hielp. Soms dacht je dat de hond zelf blind was: dan liep de hond op een lantarenpaal af, maar wist het baasje de hond nog net te corrigeren. Als er geen geluidssignalen bij een stoplicht zouden zijn ten teken dat het voetgangerslicht rood is bijvoorbeeld, dan zou de hond toch voor lastige situaties gezorgd hebben. En toch had de hond een opleiding achter de rug…..Het hoeft geen betoog, dat de broer zijn hond teruggegeven heeft. Zuslief loopt nog wel met haar hond. Deze hond geleidt wel beter, maar is ook niet altijd even juste.

De geleidehonden zouden alleen nog geleerd moeten worden om dicht bij een boom te poepen, want werkelijk, die beesten laten hun behoefte gaan waar het baasje stopt, en meestal is dat maar een paar passen van huis. Je ziet het bazinnetje vrolijk in de poep stappen, als ze zich omdraait en zich door de hond naar huis laat geleiden….