Als ik eten koop, kijk ik eigenlijk alleen of het product er normaal/goed uit ziet. Het moet niet beschimmeld zijn, of verlept, of slap als het stevig moet zijn. Een blik moet niet bol staan. Bij zuivelproducten let ik nog wel op de uiterste houdbaarheidsdatum. Om snelwegen maak ik me niet druk, en om al die andere stoffen zoals vetten, suikers en koolhydraten ook niet. Ik ben een barbaar op dat gebied.

In de rij naast me bij de HEMA waren twee jonge meiden met elkaar in gesprek, nou ja, de één praatte, de ander luisterde, wilde af en toe iets zeggen, maar kwam er niet tussen:
– Het is de laatste tijd wel zo moeilijk om groente en fruit te vinden dat gewoon uit Nederland komt. Ik kom in verschillende supermarkten, maar het is Egypte, Spanje, Marokko, Griekenland, enzovoorts. Als je geluk hebt ligt er nog iets uit Nederland tussen. Ik snap dat niet. In deze tijd van milieu-problematiek. Dan mogen die producten biologisch misschien wel oké zijn, maar je zit toch met het transport. Dan ben je een klimaatneutrale tomaat aan het eten…..Een nieuw modewoord, klimaatneutraal. Als je nou gewoon tomaten uit Nederland neemt, dan hèlp je het klimaat tenminste.

En zo ging het nog even door. Ik heb niet alles kunnen verstaan. Ze heeft natuurlijk wel een punt, maar heeft waarschijnlijk geen rekening gehouden met de seizoensinvloeden. Er wordt wel van alles in kassen geteeld, maar de Nederlander is gewend aan volle schappen in welke winkel dan ook. Hij wil ook kunnen kiezen. En dus moet er veel geïmporteerd worden. En dus, en dus, en dus….

Misschien moet ze gewoon wat vaker naar de markt. Daar staan mensen uit de buurt groente en fruit uit hun eigen tuin/kas te verkopen, groente en fruit tot wasdom gekomen met minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het spreekt voor zich dat het aanbod afhangt van de seizoensoogst. Dat een komkommer niet recht is, of dat je de spinazie extra goed moet wassen, dat moet je voor lief nemen. Het zijn waarschijnlijk mensen die nog nooit van het woord ‘klimaatneutraal’ gehoord hebben, als het woord al op deze situatie van toepassing zou zijn.