Bij de meeste sporten krijg je voor een gewonnen wedstrijd 2 punten, bij een gelijkspel 1 punt, en als je verliest krijg je 0 punten. Om het spel aantrekkelijker te maken dachten de voetbalbobo’s: voor een wedstrijd die je met meer dan één doelpunt verschil wint, krijg je 3 punten….Het heeft niet echt geholpen, maar het is wel zo, dat je nu voor elke gewonnen wedstrijd 3 punten krijgt. Aan het eind van het seizoen heeft dat team gewonnen dat de meeste punten heeft. Bij gelijk aantal punten beslist het doelgemiddelde.

Bridge heeft een ietwat andere kijk op de zaak. Dan heb ik het over de viertallencompetitie. Eigenlijk wordt er niet gekeken naar gewonnen of verloren, maar naar het aantal punten dat je in een wedstrijd behaalt. Als je een wedstrijd wint met 18-12, heeft jouw team 18 punten, de tegenpartij 12 punten. Aan het eind van de competitie wordt gekeken wie op deze manier de meeste punten behaald heeft. Die is dan kampioen. Bij gelijk aantal punten, telt de onderlinge wedstrijd.

Afgelopen weekend waren de laatste wedstrijden van onze viertallencompetitie. Ons team is ruim boven het midden geëindigd.
De kampioen, Je Coupe dat nu promoveert naar de Eerste Divisie, heeft van de 13 wedstrijden er 9 gewonnen, terwijl nummer twee er 11 gewonnen heeft, nummer drie 10, en nummer vijf ook 10…..(Ons team was zesde) Je kunt dus best vier wedstrijden verliezen, als je de wedstrijden die je wint maar royaal wint. Je kunt erover twisten of deze manier van puntentellen eerlijk is, want als runner-up is het zuur om te constateren dat je als team èn meer wedstrijden gewonnen hebt, èn dat je van de nummer één gewonnen hebt….

Het is wel een spannender manier van puntentellen. Bij voetbal kan de zaak al een aantal weken voor het eind van de competitie ‘bekeken’ zijn, terwijl dat van de viertallencompetitie bijna nooit gezegd kan worden.