Eens was het een hype. Iedereen praatte erover, en velen deden het. Daarna verslofte het, want ja, je kunt wel een hype achterna jagen, maar als je niet precies weet wat je er mee moet doen, dan viert kneuterigheid hoogtij. Tegenwoordig hoor je weinigen er meer over; iedereen doet het gewoon, nou ja, iedereen….bijna iedereen. Twitteren.

Het is de bedoeling dat de goegemeente kan meegenieten van de tweets die je het web op stuurt. De VPRO had ooit een programma dat ‘Wat doe je?’ heette. Twitteraars geven het antwoord op die vraag. Ik las bij iemand: ‘Ik ben mijn auto aan het wassen’, een uur later: ‘Ik ben nog steeds mijn auto aan het wassen’. Inmiddels is het twitteren bij een steeds grotere groep mensen geëvolueerd naar het plaatsen van quotes, korte mededelingen en verwijzingen naar andere websites. De quote van Claudia de Breij vond ik wel aardig: ‘Kabinet gevallen. Ach. Even huilen, kusje d’r op, over.’

Om zo min mogelijk karakters te hoeven gebruiken, zijn er websites die de URL die je wilt verwijzen, verkort. Tinyurl.com is er zo één, maar ook bit.ly.

Twitteren is dynamisch, althans dat is de bedoeling. Je kunt wel thuis achter je PC of via je laptop een twitteraccount aanvragen, je twitterpagina oppimpen, enzovoorts, maar de tweets zullen toch daar vandaan moeten komen, waar de actie is. Het is dus handig om een mobiel te hebben, die de mogelijkheid biedt om te internetten. Het is alleen een beetje omslachtig om op je mobiel eerst naar je twitterpagina te gaan en daarna je boodschap te posten. Het liefst zou je willen twitteren zoals je SMS’t. Dat gaat nog niet, maar er zijn allerlei programmaatjes/applicaties die je op je mobiel kunt zetten, waarmee je wel rechtstreeks tweets kunt plaatsen. Het hangt van je telefoon af, welk programma het beste is.
Misschien is het een idee om hier wat rond te kijken….

Zelf heb ik een mobieltje waarmee je kunt telefoneren (hoe is het mogelijk) en SMS-en, prepaid. Het gaat mij wat ver om voor het twitteren een ander mobieltje aan te schaffen, eentje waarmee je naast bellen ook kunt surfen, of kunt dansen…

Mocht ik toch een twitteraccount aanvragen, dan zal ik niet zo snel antwoorden op de vraag ‘Wat doe je?’, dan zal het eerder gaan om korte mededelingen:

‘Gegeten: spaghetti, uien, champignons, salami, roomkaas, spinazi, gemalen kaas; uit de oven.’