Er wonen aardig wat Polen bij ons in de buurt. Terwijl het er soms op lijkt dat een Turk huizen spaart, zie je bij Polen het omgekeerde: de woning spaart Polen. Terwijl een Turk meestal koopt, huurt de Pool. Dat geeft iets meer flexibiliteit, met name om hun arbeidsmogelijkheden waar dan ook aan te bieden. Het zijn harde werkers, die Polen.

In het gebouw waar de Aldi zit, waar wij onze voornaamste boodschappen doen, zit een redelijk goedlopende slager. In de ruimte naast die slager heeft een groenteman gezeten, maar die kon het toch niet echt bolwerken. Die trok weg. Na enige tijd besloot de slager die ruimte erbij te huren. Niet om zijn eigen toko uit te breiden, maar om er een Poolse winkel van te maken, een Polski Sklep. Hij zorgde ervoor dat er iemand werkte die zowel Pools sprak, als Nederlands. Hij was in feite een soort zetbaas. De winkel draait nu enige tijd. Op de momenten dat ik boodschappen bij de Aldi doe, zie ik eigenlijk nauwelijks klanten in de Sklep.

Toch moet het idee een soort gat in de markt zijn, want tegenover ons in de straat is onlangs een nieuwe Polski Sklep geopend. Geheel op eigen kracht. Ik ben er nog niet binnen geweest. Weet dus ook niet hoe het met de aanloop is. (Vanuit onze woning kijken we niet uit op de winkel.)

Vanochtend is het presentieel vliegtuig met de president en vele politiek hooggeplaatste personen van Polen neergestort nabij het Russische Smolensk. Alle inzittenden zijn dood. Hoewel de conservatief Lech Kaczynski en de liberale premier Donald Tusk nog wel eens in de clinch lagen, hoorde je eigenlijk nooit gekke dingen over Polen. Oké, het arbeidsloon zal een stuk lager zijn dan hier. Maar na de toestanden met Rusland is het een redelijk stabiele koers gevaren.

Het is de vraag hoe deze klap in Polen opgevangen wordt….