De paus brengt in september een bezoek aan Engeland. Onder een groep ambtenaren circuleerde al enige tijd een memo die het gevolg was van een brainstormsessie naar aanleiding van die komst.

Wat zou je de paus kunnen laten doen als hij in Engeland is? Een abortuskliniek openen is een idee, of een homohuwelijk sluiten, of een speciaal soort condoom laten ontwerpen. Je zou hem als huiswerk mee kunnen geven, dat hij nog eens goed de bisschoppen onder de loep moet nemen. Kortom: je confronteert de man met hangijzers die binnen de maatschappij leven, maar waar de (Katholieke) Kerk een dwarse kijk op heeft.

Deze memo kwam op de één of andere manier in de openbaarheid. De diplomatieke top van Engeland meteen in rep en roer….er moest met vertegenwoordigers van het Vaticaan gepraat worden, er moesten excuses gemaakt worden, enzovoorts.

Dat snap ik dus niet. Er staat in die memo niets beledigends. Er wordt slechts melding gemaakt van issues waarover binnen de (Katholieke) Kerk best eens nagedacht mag worden.

Over homo’s gesproken:
Wie tegen de politie roept: ‘hé, homo!’ kan een boete tegemoet zien. Ook dat vind ik merkwaardig, tenminste als de tekst aanleiding is tot het geven van een boete. Ik kan me nog voorstellen dat alles wat de politie naar zijn of haar hoofd geslingerd krijgt, tot een boete kan leiden, maar specifiek deze tekst? Stel ik zou roepen: ‘hé, hetero!’ Zou ik dan ook een boete krijgen? Denk het niet. Het feit dat de wetshandhaver zich beledigd voelt wanneer hij homo genoemd wordt, zegt meer iets over die wetshandhaver dan over het woord.
Kennelijk wordt het homo-zijn duidelijk als iets negatiefs ervaren….voer voor het COC….